Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!Χουρμούζης, Μιχαήλ (Κωνσταντινούπολη 1805 – νήσος Αντιγόνη, Βόσπορος 1882). 

Αγωνιστής του 1821, θεατρικος συγγραφέας, δημοσιογράφος και βουλευτής. Αναφέρεται ότι ήταν κρητικής καταγωγής, άποψη η οποία αμφισβητείται, αλλά γεγονός είναι ότι ήρθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στην Επανάσταση, φθάνοντας έως τον βαθμό του ταξιάρχου το 1824. Μετά την απελευθέρωση μετέβη στην Κρήτη, όπου συνέχισε την πατριωτική δράση του. Παράλληλα συγκέντρωνε κοινωνικό και λαογραφικό υλικό στο νησί και θησαύριζε όλες τις ιδιωματικές λέξεις που άκουγε από τους κατοίκους· η πολύτιμη αυτή εργασία του δημοσιεύτηκε το 1842 με τον τίτλο Κρητικά. Όταν επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα η βαυαροκρατία τον αποστράτευσε λόγω των φιλελεύθερων ιδεών του, οπότε στράφηκε στη δημοσιογραφία. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Εποχή του Ναυπλίου, καταγγέλλοντας το καθεστώς του βασιλιά Όθωνα, και ταυτόχρονα έγραφε και κωμωδίες με κοινωνικό περιεχόμενο. Το 1835, τυπώθηκαν οι κωμωδίες του Χ. Λεπρέντης και Τυχοδιώκτης. Ακολούθησαν ο Υπάλληλος και ο Χαρτοπαίκτης. Αγνοούνται εξάλλου οι κωμωδίες του Προκρούστης, Δικαστήριο του Περού και Εφημεριδογράφος, έργα του 1840. Μετά το 1840, εξελέγη δύο φορές βουλευτής Φθιώτιδας και συνέχισε και στη Βουλή την αντιοθωνική πολιτική του. Μετά από διώξεις των ανακτόρων, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ίδρυσε την εφημερίδα Αρμονία. Στην Πόλη έγραψε και ακόμα τρεις κωμωδίες: Μαλακώφ, Οψίπλουτος (1865) και Φαναριώτης (1878). Ο Χ. υπήρξε πρωτοπόρος συγγραφέας και δημοσιογράφος. Στα κείμενά του μάλιστα του 1864 παρατήρησε πως «ο εργάτης είναι ο μοχλός διά την κοινωνίαν», ενώ εισηγήθηκε ριζοσπαστικά για την εποχή τους μέτρα δικαιοσύνης και διοικητικής οργάνωσης.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να ακούσετε το έργο του Χουρμούζη «Τυχοδιώκτης» σε ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης του Ελεύθερου Θεάτρου. Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιώργο Παπαδάκη, στο Δημοτικο Θέατρο της Πάτρας, την Άνοιξη του 1975.
Ακούγονται οι Ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Σκυλοδήμος, Μηνάς Χατζησάββας, Υβόνη Μαλτέζου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Γιώργος Κοτανίδης, Ντίνος Λύρας. Σμαράγδα Σμυρναίου.


http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=3949 


και το βιβλίο του εκδότη διευθυντη του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Κώστα Βαλέτα για το ΧουρμούζιοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου