Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Πέθανε ο συγγραφέας, βιογράφος και Ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό


(πηγή: εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)


Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και Ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό, το «πρόσωπο και η φωνή της ιστορίας», πέθανε την Κυριακή, στο νοσοκομείο Πομπιντού του Παρισιού, σε ηλικία 91 ετών.
Ο Ντεκό εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979 και ήταν υπουργός Γαλλοφωνίας, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Έγραψε περισσότερα από 60 ιστορικά βιβλία και βιογραφίες, ενώ, από τη δεκαετία του 1950, δημιούργησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με θέμα την ιστορία.
Η αρχή έγινε το 1951 με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το βήμα της Ιστορίας», η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1997. Το 1956, πέρασε στην τηλεόραση με την εκπομπή «Η κάμερα εξερευνεί τους καιρούς», η οποία συνεχίστηκε επί μια δεκαετία.
Από το 1969 μέχρι το 1987, παρουσίαζε διαδοχικά, κάθε μήνα, τρεις ωριαίες εκπομπές ιστορικού περιεχομένου.
Ο Αλέν Ντεκό γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1925, στη Λιλ. Σπούδασε Νομικά στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας στη Σορβόνη, χωρίς, όμως, να πάρει πτυχίο. Το 1960, ίδρυσε την ιστορική επιθεώρηση Histoire pour tous και, τα επόμενα χρόνια, συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Μεταξύ άλλων, έγραψε τη βιογραφία του Βίκτωρος Ουγκό, ενώ ήταν και μεγάλος θαυμαστής του Αλεξάνδρου Δουμά και του Σασά Γκιτρί, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος. Ο Ντεκό είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου