Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στο Μ.Ν. Τσιάμη. Τεύχος 251 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011. Ο Μήτσος Τσιάμης (1919 - 2008) είναι Μυτιληνιός κατ’ επιλογήν Ο Μήτσος (Δημήτριος)Τσιάμης υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Βαλέτα, και του περιοδικού “Αιολικά Γράμματα” από το τεύχος της έκδοσής τους. Επίσης ήταν στενός φίλος του Μιχάλη Σταφυλά που γράφει στο αντιστοιχο αφιερωματιό τευχος για τον Μ.Ν.Τσιάμη, του Δημήτρη Γιάκου, του Μικη Θεοδωράκη, του Ηλία Σιμόπουλου, του Πάνου Παναγιωτούνη, του Στρατή Δουκάκη. Αυτοί ήταν και οι στενοί φίλοι με τους οποίους έκανε παρέα και μοιράζονταν τις καλές και τις κακές στιγμές. Στρατεύτηκε επίσης στα Συμπόσια του Αιγαίου και στη Φιλολογική Στέγη Εφταλιώτη. Επιτροπή Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών: Μήτσος Τσιάμης (πρόεδρος) από το 1998 και μετά.Συμβολαιογράφος-λογοτέχνης-κριτικός,Μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» και της «Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού». Ίδρυσε με τον Γιώργο Βαλέτα, τον ιδρυτή του περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τη «Φιλολ. Στέγη Εφταλιώτη».


Γρ'αφει ο Κώστας Βαλέτας:


«Ο Μήτσος Τσιάμης (1919 - 2008) είναι Μυτιληνιός κατ’ επιλογήν, όπως ο Βενέζης, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Φώτης Κόντογλου. Έχει μεγάλη δύναμη αφομοιωτική η Λέσβος και μπορεί να κάνει δικούς της ανθρώπους που αγαπούν τη φύση, τους ανθρώπους της, τον πολιτισμό της. Ο Τσιάμης υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργο Βαλέτα και του περιοδικού “Αιολικά Γράμματα” από το τεύχος της έκδοσής τους. Στρατεύτηκε επίσης στα Συμπόσια του Αιγαίου και στη Φιλολογική Στέγη Εφταλιώτη. Ως λογοτέχνης μάς έδωσε όμορφα ποιήματα και εμπεριστατωμένα δοκίμια. Ποιητής και δοκιμιογράφος, λοιπόν, κριτικός που δεν μπορούσες να τον αγνοήσεις, τίμησε τη λεσβιακή λογοτεχνία και τη νεοελληνική γραμματολογία. Άριστος χειριστής της γλώσσας, οξυδερκής ως κριτικός, υψιπέτης ποιητής. Στις επτά περίπου δεκαετίες της πνευματικής του δράσης υπήρξε παραγωγικός, δραστήριος, όρθιος στον αγώνα για την πνευματική ανόρθωση του τόπου.»


Μ’ αυτά τα λόγια ο Κώστας Βαλέτας προλογίζει το αφιέρωμα στο Μήτσο Τσιάμη, έναν καλόκαρδο και γενναιόδωρο άνθρωπο και ανήσυχο πνευματικό δημιουργό, πραγματικό λεσβολάτρη, που φιλοξενείται στο παρόν τεύχος του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα». Γράφουν οι: Μιχάλης Σταφυλάς: «Μήτσος Τσιάμης (Από τη “Διαρκή Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, 1976)»,
Στις φωτογραφίες ο Μήτσος Τσιάμης με το Μίκη Θεοδωράκη στη Μυτιλήνη, από το αρχείο Μήτσου Τσιάμη, χειρόγραφο του Μήτσου Τσιάμη σε αφιέρωση σε βιβλίο και ποιηματα-ακροστιχίδες από την ποιητική του συλλογή "23 Τετράστιχα" έκδοση Ιδιωτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου