Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

ΑΠΑΝΤΑ ΜΑΛΑΚΑΣΗ! 

Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνων.

 Έκρινε και συνέλεξε και παρουσίασε στο κοινό, ο Γιώργος Βαλέτας,

 ιδρυτής του περιοδικού μας ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (πατέρας του σημερινού εκδότη-διευθυντή του περιοδικού μας λογοτεχνη Κώστα Βαλέτα)«Δεν μπορεί λοιπόν η αξιολόγηση της κλίμακας τού ποιητή αυτού να εξακολουθεί με τα «Μεσολογγίτικα». Στα «Μεσολογγίτικα» υπάρχει η Ελλάδα, η ελληνική λεβεντιά, η αγάπη συνταιριασμένη με τ’ αρματολίκι, με τη σειρά αυτή. O Μαλακάσης ανανέωσε την πατριωτική ποίηση, τις άφθαστες εκείνες μορφές που ξεκινούν απ’ τις πηγές του Εικοσιένα, και βυθίζονται ολοζώντανες και λαχταριστές στη ψυχή του ελληνικού λαού και της ελληνικής φύσης. Στα τραγούδια όμως της ώριμης περιόδου που αρχίζει από τους «Ασφοδέλους» υπάρχει ο άλλος Μαλακάσης, ο λυρικός, ο δραματικός, ο ελεγειακός, που σφύζει και πάλλεται και ξεχειλίζει από πάθος και λυρικό κραδασμό. Υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή του έργου του στίχοι, που μας γεννούν φρικίαση, το ιερό δέος μιας απρόοπτης δημιουργίας. O Μαλακάσης έχει δείξει πέρα απ’ τις λυρικές ηθογραφίες των «Μεσολογγίτικων», «στίχων τρόπαια και τραγουδιών θριάμβους» για να μεταχειριστώ, έναν παλιό στίχο του Παλαμά.
..........

Η ποιητική του τέχνη που άγγιζε πολλές κορυφές, έχει να δείξει πολλά τρόπαια, αλλά στο σύνολο της κινήθηκε μέσα στα όρια του απλού και έσωσε τη νεοελληνική ποίηση, από το ρητορισμό και το στόμφο.
..........

Αλλά για την άπλαστη στον καιρό του νεοελληνική ποίηση ο Μαλακάσης, είναι κάτι ευρύτερο από το Γάλλο ποιητή Πώλ Φόρ. Είναι ένας από τους οικοδόμους της, που όχι μόνο δούλεψε σαν αξεπέραστος μάστορας το στίχο, αλλά και τον πλούτισε με νέες φωνές και διαθέσεις.»


(Απόσπασμα από την εισαγωγή στα Άπαντα Μαλακάση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου