Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΨΥΡΡΗ

OΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΕΤΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΗΓΗ:http://www.athensvoice.gr/life/city/metaxy-monastirakioy-kai-psyrri 

, περιγράφει ο Γεώργιος Βαλέτας στο βιβλίο «Παπαδιαμάντη Άπαντα» (Εκδόσεις Γιοβάνη) και αναφέρει το μπακάλικο σαν «κοινωνικό σπουδαστήριο», αφού περνούσε από εκεί όλη η κοινωνική ιεραρχία, κάτι που μελετούσε με σχολαστικότητα ο Παπαδιαμάντης. Προτιμούσε τη φασολάδα και το κοκκινέλι και έπινε αρκετά γιατί το κρασί τον ηρεμούσε από τη δύσκολη καθημερινότητα λίγο πριν πάει να ξεκουραστεί στο ανήλιο «κελί» του.


Το στέκι του Παπαδιαμάντη
Στη συμβολή των οδών Σαρρή & Αγίων Αναργύρων βρισκόταν κάποτε η μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη, μόνιμο στέκι του Αλ. Παπαδιαμάντη. Ο γνωστός διηγηματογράφος έμεινε στου Ψυρρή για περισσότερα από είκοσι χρόνια. «Όλοι νομίζουν ότι ο Παπαδιαμάντης έμενε στη Δεξαμενή, κάτω από τον Λυκαβηττό […]. Πήγαινε στη Δεξαμενή, όμως, τα τελευταία χρόνια της διαμονής του στην Αθήνα, όταν ο Γιάννης Βλαχογιάννης τον βρήκε άρρωστο κι ετοιμοθάνατο σε μια υγρή και ανήλια τρώγλη της φτωχογειτονιάς του Ψυρή, κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, και τότε τον πήρε και τον πήγε στο δωμάτιό του στη Δεξαμενή», σημειώνει ο Γιάννης Καιροφύλας στο βιβλίο του «Η Ιστορία της Συνοικίας του Ψυρή» (Εκδόσεις Φιλιππότη). Σε αυτό το μπακάλικο περνούσε αρκετό από το χρόνο του. Εδώ συναντούσε τους φίλους του, έτρωγε, έπινε και αρκετές φορές έγραφε διηγήματα. Ο κυρ-Δημήτρης, ιδιοκτήτης του μπακάλικου, το σεβόταν πολύ και παρόλο που του έκανε συχνά πίστωση, του είχε πάντα φυλαγμένο φαγητό εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή που νήστευε και του έφερναν κάποιο λαδερό από ένα κοντινό μαγειρείο, περιγράφει ο Γεώργιος Βαλέτας στο βιβλίο «Παπαδιαμάντη Άπαντα» (Εκδόσεις Γιοβάνη) και αναφέρει το μπακάλικο σαν «κοινωνικό σπουδαστήριο», αφού περνούσε από εκεί όλη η κοινωνική ιεραρχία, κάτι που μελετούσε με σχολαστικότητα ο Παπαδιαμάντης. Προτιμούσε τη φασολάδα και το κοκκινέλι και έπινε αρκετά γιατί το κρασί τον ηρεμούσε από τη δύσκολη καθημερινότητα λίγο πριν πάει να ξεκουραστεί στο ανήλιο «κελί» του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου