Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

"Αυτό ήταν, ο Μήτσος Τσιάμης, ένας γεννημένος γνήσιος ποιητής. Τα χρειαζόμαστε τα λόγια του ποιητή μας, του δικού μας ποιητή γιατί γαληνεύει πράγματι η ψυχή μας. Πιστεύω κι εγώ πως «πολλά είναι αυτά που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, επιμένω όμως στη σκέψη ότι μόνο οι ποιητές μπορούν να την κάνουν ομορφότερη».Καλέ μου δάσκαλε: Να ’σαι καλά! Εκεί στις γειτονιές των αγγέλων." 
(Στράτος Δουκάκης, σε ομιλία του για τον ποιητή Μήτσο Ν. Τσιάμη, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής,που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής(ΟΛΣΑ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Μηθυμναίων «Η Μήθυμνα» και την Παλλεσβιακή Ένωση Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου. Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Μηθυμναίο ποιητή-λογοτέχνη Μήτσο Τσιάμη.)

Υ.Γ. στις φωτογραφίες, μέρος του κοινού της εκδήλωσης και ο Στράτος Δουκάκης κατά την ομιλία του. Sτην τελευταία φωτογραφία ο αείμηστος ποιητής Μήτσος Ν. Τσιάμης

Ο αείμνηστος ποιητής-συμβολαιογράφος Μήτσος Τσιάμης, "η μεγαλύτερη και καλύτερη ίσως πένα των γραμμάτων μας" όπως τον είχε χαρακτηρίσει η κριτική. Πρόεδρος της Επιτροπής εισδοχής Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2000 και έπειτα, στενός συνεργάτης και φίλος του μεγάλου Έλληνα Γραμματολόγου μας Γιώργου Βαλέτα (πατέρα του λογοτέχνη Κώστα Βαλέτα) που ίδρυσε και το περιοδικό ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, του οποίου ο Μήτσος Τσιάμης ήταν από την αρχή συνεργάτης και δημοσίευε κείμενά του, ίδρυσε τη Φιλολογική Στέγη Εφταλιώτη μαζί με το Γιώργο Βαλέτα και άλλους και άλλα πολλά. Τα βιβλία του τα εξέδιδε σχεδόν στην ολότητά τους από τις εκδόσεις Δημήτρη Παπαδήμα με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι
Ο Στράτος Δουκάκης γεννήθηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου. Το 1963 μετανάστεψε στη Βενεζουέλα όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Εκεί έμεινε επί 41 χρόνια, μέχρι το 2004 οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Την εμφάνισή του στα γράμματα έκανε το 1974 με ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Αιολικά Γράμματα του Γιώργου Βαλέτα. Στη Βαλένσια της Βενεζουέλας, όπου ζούσε, εκδίδει για δυο χρόνια, τη δεκαπενθήμερη ελληνική εφημερίδα Άνθρωποι, παράλληλα δε, επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «ECOS GRIEGOS» (Ελληνικοί Αντίλαλοι). Στα γράμματα η παρουσία του γίνεται έντονη από το 2000 έως το 2003 όπου αρθρογραφεί τακτικά στο Athens Photo News (AΡΝ) καθώς και σε διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων» (ΕΕΛΣΠΗ) και συμμετέχει με κείμενά του στις Ανθολογίες της Ένωσης. Από το 2003 μέχρι και το 2012 αρθρογραφεί στην εφημερίδα Εμπρός της Λέσβου. Άρθρα του επίσης έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα συλλογικά περιοδικά και εφημερίδες. Το 2007 βραβεύεται από το «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» για το πνευματικό του έργο. Από το 2013, είναι τακτικός συνεργάτης στην Εφημερίδα της Νέας Υόρκης με τη στήλη «Χρονογράφημα από την Αθήνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου