Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017


 «ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ-το παρακλαυσίθυρο στην ελεγεία»
του Βασίλειου Παππα από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑΓράφει η Βάλη Τσιρώνη
Συνεργάτης λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 
Ιατρός-Νομικός-Λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)

Ένα σημαντικό βιβλίο τόσο για τους απλούς αναγνώστες και λάτρεις της ποιήσης όσο και για τους μελετητές.

«Το παρόν βιβλίο αποτελεί την πρώτη ελληνόγλωσση μελέτη για το παρακλαυσίθυρο στη ρωμαϊκή ελεγεία, δηλαδή του άσματος του αποκλεισμένου εραστή (exclusus amator) μπροστά από την κλειστή θύρα της αγαπημένης του. Στόχος του είναι να δοθεί μια πλήρης εικόνα του λογοτεχνικού αυτού θέματος, καθώς και να διαφανεί ο τρόπος επεξεργασίας του από τους τρεις Ρωμαίους ελεγειακούς, Τίβουλλο, Προπέρτιο και Οβίδιο. Προσφέρονται πλούσιες πληροφορίες για το είδος της ρωμαϊκής ελεγείας και τη φύση του παρακλαυσίθυρου, καθώς και «αναγνώσεις» (κοινωνικές, πολιτικές, ποιητολογικές κ.ά.) των παρακλαυσιθυρικών ποιημάτων των τριών ελεγειακών. Στο τέλος του βιβλίου, εν είδει επιμέτρου, εμπεριέχονται οι ελληνικές μεταφράσεις των συγκεκριμένων ελεγειών προκειμένου και ο μη ειδικός αναγνώστης να έχει τη δυνατότητα να τις απολαύσει.»

Διαβάζουμε στη σελίδα των εκδόσεων ΓΡΑΦΗΜΑ οι οποίες εκδίδουν σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη και προσεκτικά φροντισμένη έκδοση το βιβλίο αυτό του Βασίλειου Παππά,  που αποτελεί αδιάψευστα μια σημαντική προσθήκη στη νοτισμένη ξύστρα της ποίησης και των ποιητικών μορφών τόσο από πλευρά περιεχομένου και κειμένου όσο και από πλευράς εκδοτικής.

Μιλώντας για επιτυχημένες λογοτεχνικές γραφές που αναβλύζουν από κάποια μυστική εσωτερική πηγή και διαχέουν το νεύρο της ενοραματικότητας τους στον και απ΄ τον κόσμο της πραγματικότητας μας ώστε να μπορούν να βρίσκουν ανταπόκριση στην ίδια την έμβια ύπαρξη, το βιβλίο «ΡωμαΪκή Ερωτική Ποίηση» του Βασίλη Παππά είναι ένα πλαγιασμένο ράμφος αισθήσεων στην κορδωμένη μασέλα της σιωπής της κλειστής θύρας που συναντά ο εραστής .

Οπως διαβάζουμε και στον πρόλογο του βιβλίου που μας παραδίδει ο ίδιος ο συγγραφέας και μελετητής:

« αρχικός σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εξέταση του παρακλαυσίθυρου στη ρωμαϊκή λογοτεχνία γενικότερα. Το εγχείρημα, όμως, αυτό θα απαιτούσε αρκετό χρόνο και μόχθο, θα κούραζε τον αναγνώστη και πιθανώς θα τον οδηγούσε σε σύγχυση, καθώς ο όγκος των έργων που θα έπρεπε να εξεταστούν είναι πραγματικά τεράστιος. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την έρευνά μας στο παρακλαυσίθυρο της ρωμαϊκής ελεγείας. Στόχος της μελέτης είναι να δοθεί μια πλήρης εικόνα του λογοτεχνικού αυτού θέματος, καθώς και να διαφανεί ο τρόπος επεξεργασίας του από τους τρεις Ρωμαίους ελεγειακούς, Τίβουλλο, Προπέρτιο και Οβίδιο.»

(σελ.11)

Το βιβλίο είναι περίπου 187 σελίδες ποιητικών κειμένων που αναφέρονται στην ένταση της εσωτερικής ψυχής,, στην εναγώνια πάλη του συναισθήματος εκείνου του ερωτικού που δεν βρίσκεται πάντα στη μία και μόνη του μορφή αλλά κυρίως σε εκείνη τη μορφή του εραστή που ανοιγοκλείνει με πρησμένα μειδιάματα φωτός το ενοικιοστάσιο της ψυχής του για να περιδέσει στιγμές που του αρνείται πεισματικά το βιδωμένο γλάσο της κλειστής πόρτας του αντικείμενού του έρωτά του.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε μέσα από τις σελίδες των εκδόσεων ΔΙΑΝΥΣΜΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο


και να διαβάσετε το συνοδευτικό υλικό που το συνοδεύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου