Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Κριτική προσέγγιση στο βιβλίο με τα διακριθέντα διηγήματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΝΕΣ 2016,
 εκδόσεις  ΓΡΑΦΗΜΑ


Γράφει η Βάλη Τσιρώνη
Συνεργάτης λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 
Ιατρός-Νομικός-Λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)H λογοτεχνική σελίδα GoodBooksWeb.com (στο Facebook γνωστή ως Λογοτεχνικά Βιβλία), σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ, διοργάνωσαν το Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Λογοτεχνικές Πένες 2016» με την απονομή των βραβείων να πραγματοποιείται στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε.
Στα χέρια μου κρατώ εδώ και καιρό μια εξαιρετικής ποιότητας και προσοχής έκδοση με όλα τα βραβευθέντα διηγήματα του διαγωνισμού και με επίμετρο στο τέλος με όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρεται και στο εσωτερικό κείμενο του βιβλίου:

« η παρούσα έκδοση  των εκδόσεων ΓΡΑΦΗΜΑ για την εκτύπωση βιβλίου με τα διακριθέντα λογοτεχνικά διηγήματα. Τα βραβευθέντα διηγήαμτα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα GoodBooksWeb.com στο τμήμα της «Καλλιτεχνικής Γωνιάς»  (http://www.goodbooksweb.com/ kallitexniki-gonia.html) και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο (http://www.goodbooksweb.com/diigimata.html ) στο τμήμα των διηγημάτων.»

(σελ.3)

Είχα την ευτυχή τύχη να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονταν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την άρτια διοργάνωση, την προσοχή και την επιμέλεια των διοργανωτών σε κάθε λεπτομέρεια του διαγωνισμού, τη φροντίδα τους απέναντι στους συμμετέχοντες και τους ανθρώπους της κριτικής επιτροπής, την αγωνία τους για το αποτέλεσμα.  Είχα, λοιπόν, και την τύχη να αναγνώσω πριν καν εκδοθούν όλα τα κείμενα που απαρτίζουν το παρόν βιβλίο και να περιμένω με περισσή χαρά την έκδοση αυτού του βιβλίου που κρατώ όπως είπα στα χέρια μου.

«Το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό ήταν μεγάλο και οι συμμετοχές έφτασαν τις 85.»

(σελ.3)

Τα διηγήματα που τελικώς συμπεριλήφθηκαν στον παρόν τόμο και είναι όσα διακρίθηκαν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αποτελούν μια γενικευμένη δικαίωση εντιμότητας απέναντι στο χρωστήρα της τέχνης και της έμπνευσης των δημιουργών τους, θωρακισμένα με εκείνη την ιδιότητα που συναρμολογεί διακαώς πραγματικότητα μέσω της ξύστρας των λέξεων, σημειώνοντας συνέπεια στην ορθοστασία κάθε ορισμού.

Μέσα από τούτη την φροντισμένη σε χρώματα, σε υφή, σε μελάνια, σε γραμματοσειρές έκδοση, σφίγγουν το χέρι μεταξύ τους τυπωμένες στο χαρτί, οι προσπάθειες των 13 διακριθέντων δημιουργών του διαγωνισμού. 

Για πολλούς ίσως να είναι η πρώτη ουσιαστικά τυπωμένη έκδοση της πνευματικής τους τούτης εργασίας. Και αυτό είναι ένα έναυσμα για περισσότερες,  μια αύληση στο αλέτρι των συλλαβών των  ψυχών τους με κοινωνό ένα ευρύ κοινό .


«Τούτο το πλοιάριο, όμως,  ήταν ξεχωριστό»

(σελ.17, από το διήγημα «ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ» του Μιχάλη Γριβέα, Α Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Aυτή ακριβώς είναι η φράση που ταιριάζει σε αυτό το βιβλίο.

«Οι σκέψεις ξαφνικά σταματούν…»

(σελ. 25, από το διήγημα «ΕΙΚΟΣΤΑ ΟΓΔΟΑ ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ» του Θεόφιλου Γιαννόπουλου, Β Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Έτσι ακριβώς συμβαίνει όταν

«αφού κτύπησε το βαρύ ρόπτρο της εξώπορτας»

(σελ.33, από το διήγημα «ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ» της Λένα Μαυρουδή-Μούλιου, Β Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Που στην προκειμένη περίπτωση προσωπικά αναφέρομαι στο εξαιρετικά σχεδιασμένο εξώφυλλο του βιβλίου αυτού, καταδύεται κανείς στη σφολιάτα του απίθανου που συντάσσει η μεστωμένη νόηση του κάθε δημιουργού, σουβλίζοντας τα λεξιλόγια της κάθε θύμησης και όρασης των αναγνωστών στο κοφίνι μιας οραματικής φαντασίας που τον ταξιδεύει ελεύθερο

«αποστάγματα σοφίας που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση»

(σελ.36, από το διήγημα «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» της Ελένη Χριστοφοράτου, Β Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Για να θυμάται ο καθένας

«την αιτία της απονομής να θυμάται»

(σελ.39, από το διήγημα «ΤΟ ΧΙΟΝΙ» της Χριστίνα Θέμα, Γ Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Που γεμίζουν ετούτη την έκδοση με τους καρπούς της ψυχής των διαγωνιζομένων διακριθέντων. 

 Ένα βιβλίο

«ετοιμοπόλεμο σαν ιππότης»

(σελ.48, από το διήγημα «ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ»  της Νατάσας Καραμανλή, Γ Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Κάθε διήγημα αποτελεί και ένα όστρακο δύναμης που ξεπλένει το λήθαργο της σκέψης.

«όπως άξιζε στη ζωή»

(σελ.60, από το διήγημα «ΝΟΝΑ ΑΣΠΑΣΙΑ (Η ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΜΑΝΑ, Η ΓΙΑΓΙΑ, Η ΖΩΗ), της  Ιωάννα Κρανίτη, Γ Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

γεμάτο

«σιωπή και διαύγεια»

(σελ. 66, από το διήγημα «ΤΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ» της Αλεξάνδρας Σανδή, Γ Βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  «Λογοτεχνικές Πένες 2016»)

Εκτός από τα προαναφερθέντα βραβεία δόθηκαν και 5 έπαινοι σε διηγήματα που φέρουν τον τρίφτη των οραμάτων στο αρμόζον επίμονο συντακτικό της γραφής τους.

Μια έκδοση κόσμημα στους χουρμάδες των καιρών μας, που τυλίγει την υπόσχεση ενός παραδείγματος εξαίσιου για δημιουργούς και εκδότες και διοργανωτές διαγωνισμών λογοτεχνικών και ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών μας!

Τα βλέμματα μας είναι στραμμένα προς τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, που είμαστε βέβαιοι πως θα ξεπεράσει κάθε προσδοκώμενο, ανοιγοκλείνοντας τελειότητα και στο μέλλον.

Ευχόμαστε να κρατούμε πολύ γρήγορα και τον τόμο του επόμενου διαγωνισμού στα χέρια μας, το ίδιο άψογος εκδοτικά όπως ετούτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου