Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κυκλοφορεί το βιβλίο "ΣΑΒΟΓΙΑΣ ΡΟΥΣΜΕΛΗΣ-ο πατέρας του νεοελληνικού θεάτρου" του λογοτέχνη και διευθυντη του περιοδικού μας ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Κώστα Βαλέτα, του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας ΜΠΛΕΖ ΣΑΝΤΡΑΡ της Ελβετίας!


Ο Σαβόγιας Ρούσμελης (Σουρμελής ή και Σουμερλής) θεωρείται ένας από τους πρώτους δραματουργούς της Νεότερης Ελληνικής Λογοτεχνίας που δραστηριοποιήθηκε στη Ζάκυνθο κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Ο ιστοριοδίφης Παν. Χιώτης παρέχει τις πρώτες πληροφορίες για τις λογοτεχνικές του ικανότητες και την πνευματική του καλλιέργεια. Επρόκειτο για έναν μορφωμένο άνθρωπο, γνώστη της ελληνικής και ιταλικής γλώσσας, ευφυή στη χρήση της ποιητικής και στιχουργικής τέχνης. Υπήρξε ικανός κωμωδιογράφος και προσπάθησε να απεικονίσει ήθη και έθιμα του λαού του και να σατιρίσει την κοινωνία και τα ελαττώματα των συγχρόνων του.

Ο Κώστας Βαλέτας γεννήθηκε στη Λέσβο το 1939 και έζησε εφτά χρόνια στη Γαλλία και την Ελβετία την περίοδο 1967-1973. Σπούδασε νομικά και οικονομικά, πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Παρίσι. Εργάστηκε ως διορθωτής, δικηγόρος, δημοσιογράφος και διευθυντής ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ. Έχει γράψει ΠΆΝΩ ΑΠΌ 80 περίπου βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, μυθιστόρημα, διήγημα, μεταφράσεις) και μεταφράστηκε ευρύτατα στο εξωτερικό σε 20 γλώσσες. Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων και έχει διετελέσει και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνών Λογοτεχχνών επί συναπτά έτη. Εξέδωσε τα περιοδικά «Στοχασμός» και «Αίμος». Είναι διευθυντής του περιοδικού «Αιολικά γράμματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου