Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

BΙΒΛΙΟ: Δημήτρη Νικορέτζου, «Άφθαρτοι εν φθορά-Αποχαιρετισμοί Λογίων, μνήμες και ευτραπελίες" εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-ΛΙΒΑΝΗ. Ιδού ένα δείγμα γραφής μέσα από το βιβλίο από το κείμενο «Μήτσος Τσιάμης. Ο λυρικός ποιητής της Μήθυμνας»:

«Από φύση λυρική ιδιοσυγκρασία και με στόφα τεχνίτη, λάτρης του Ωραίου, σε οποία του έκφανση και μορφή το συναντούσε - από έναν ωραίο στίχο ως μια ωραία γυναίκα υπήρξε ολοζωής εραστής των «παλαιών τρόπων» εκφοράς της ποιητικής τέχνης, ιδιαίτερα της έμμετρης και έρρυθμης ποίησης, που ήξερε να σμιλεύει και να τεχνουργεί με τρόπο σχεδόν υποδειγματικό..... Αν και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποιητής τεφρών οριζόντων, πολλά απ' τα ποιήματά του τα διαυγάζει ένα διακριτικό- ενίοτε και λυρικά υποβλητικό - φθινοπωρινό φως, μια σχεδόν ανεπαίσθητη, φευγαλέα ή αόριστη, μελαγχολία, που μόλις «ψηλαφείται».


Σ' αυτά τα μεστά ουσίας αφιερωματικά, επιμνημόσυνα κείμενα ο συγγραφέας παραθέτει στοιχεία της βιογραφίας και του έργου των εκλιπόντων, με τους οποίους είχε συνδεθεί με δεσμούς φιλίας και εκτίμησης, αφηγείται χαρακτηριστικές στιγμές της προσωπικής τους ζωής, καταθέτει μαρτυρίες τρίτων και δικές του αξιολογήσεις και αποτιμήσεις.
O Δημήτρης Νικορέτζος, συνταξιούχος καθηγητής, φυσικός, υπηρετεί ευδόκιμα επί μια τριακονταετία και πλέον τα Νεοελληνικά Γράμματα με ποιητικό, δοκιμιακό, κριτικό και φιλολογικό έργο σπουδαίο, για το οποίο έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια από έγκριτους κριτικούς, λογοτέχνες, λογίους και έχει τιμηθεί με εξαιρετικές διακρίσεις.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα βιβλία του:
Ποιητικές συλλογές: Στοχασμοί στο ημίφως, Οδοιπορία στη σιωπή, Λευκή Μουσική (βραβείο ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη), Τέσσερα βήματα στα σύννεφα (βραβείο Πορφύρα Ακαδημίας Αθηνών).
Λυρικά πεζογραφήματα: Πήγασος χωρίς φτερά. Οδοιπορίες φυγής
Μελέτες : Εν τη ρύμη του λόγου, Αισθητικές σπουδές στην ποιητική Τέχνη (βραβείο P.E.N. International 2013 Για την Ελλάδα της διεθνούς Λέσχης συγγραφέων), το δίτομο, Ο άγνωστος Ελύτης της Μυτιλήνης, Νίκος Καββαδίας ο τελευταίος αμαρτωλός (βραβείο « Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών»), το τρίτομο « Κόπανος» Ο Ρωμηός της Σμύρνης, το επίσης τρίτομο, Τα παραμύθια του «Κόπανου». Απάνθισμα σμυρναίικων παραμυθιών, Ο Βενιζέλος στη Λέσβο. Η ιστορία που δεν γράφει τ' όνομά της, Ο Ξενόπουλος ως αισθητικός. Αθησαύριστες επιστολές στον Βελ. Φρέρη, Κική Δημουλά, ένας μύθος διαπορευόμενος. Απογραφές ενός ανευλαβούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου