Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥΟι εκδόσεις ΘΡ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ασημίνας Ντέλιου
"Γλώσσα… με άρωμα Βόρειας Εύβοιας"

«Μεγάλωσα με αυτές τις λέξεις, με αυτές τις εκφράσεις…  Άρχισα πριν από δεκατρία χρόνια να καταγράφω με ζήλο: Εκατοντάδες σημειώσεις σε χαρτάκια, γέμιζαν τις τσέπες και την τσάντα μου, φευγαλέες λέξεις, «έπεα πτερόεντα» που περνούσαν στιγμιαία από την κουβέντα μας και το μυαλό αδυνατούσε να συγκρατήσει.  Αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι όλα αυτά τα χαρτάκια… κουβαλούσαν νόμιζα λέξεις, μα τελικά, εμάς τους ίδιους, τους παππούδες μας, τις ρίζες μας… Αστείες και σοβαρές, οι λέξεις μας κρύβουν καθεμιά μια ιστορία κι αποτελούν ένα νοσταλγικό κομμάτι μας που κρυφοκαίει σε μια εποχή πού όλοι μοιάζουμε ίδιοι. Μα, όταν εκφραζόμαστε στην  «τοπική» μας γλώσσα, τότε είμαστε διαφορετικοί, αλλιώτικοι, είμαστε ο καρπός των προγόνων μας και ο σπόρος των παιδιών μας. Εμένα δε με ενοχλεί να μιλάω στην τοπική μας γλώσσα. Ίσα ίσα, κλείνοντάς σας το μάτι θα σας προκαλέσω: “Κι απ’ λες… δε μ’ λες... τα ξέρ’ς τα βορειοευβοιώτ’κα;”»

Το βιβλίο "Γλώσσα με άρωμα...Βόρειας Εύβοιας" περιλαμβάνει το γλωσσικό πλούτο του βορειοευβοϊκού γλωσσικού ιδιώματος. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει περίπου 3000 λέξεις, και πάνω από 500 εκφράσεις, μαζί με την ιστορία τους αλλά και τις ιστορίες οι οποίες τις δημιούργησαν! Κάθε λέξη ή φράση είναι χαρακτηριστική και αποτελεί ένα νοσταλγικό κομμάτι των ελληνικών ριζών και της τοπικής ιστορίας του τόπου. Στο βιβλίο, συμπεριλαμβάνονται παράλληλα με τις λέξεις, αρκετές πηγές - αποσπάσματα διηγήσεων ηλικιωμένων, γραμμένα στην ιδιωματική γλώσσα - όπως καταγράφησαν από λαογράφους των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και πρόσφατα από την ίδια τη συγγραφέα.

Για να γίνει πιο θελκτικό το ιδίωμα, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται επίσης, επτά μικρά θεατρικά μονόπρακτα στην ιδιωματική γλώσσα, εμπνεύσεως της συγγραφέως. Τα θέματά τους σχετίζονται με τη ζωή και τα παλαιά έθιμα των κατοίκων της Βορείου Ευβοίας, έτσι ώστε να μπορούν να δραματοποιηθούν στα σχολεία ή μέσω των συλλόγων. Σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιδιωματική γλώσσα αλλά και να μας επιτρέψουν να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο ζωής των προγόνων μας, καθώς οι παλαιότεροι θα ανακαλέσουν νοσταλγικές μνήμες από το παρελθόν. Το βιβλίο στοχεύει στο να διασώσει το γλωσσικό ιδιωματικό υλικό, προκειμένου αφενός να είναι στη διάθεση των γλωσσολόγων και ερευνητών και αφετέρου για να μπει σε κάθε ευβοιώτικο σπίτι, που θέλει να ξαναθυμηθεί ή να μην ξεχάσει το τοπικό του χρώμα, να μπει στα σχολεία και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον τοπικό  πολιτισμό.

Το βιβλίο τεκμηριώνεται επίσης από την βιβλιογραφία του, που αποτελείται από περίπου 100 αναφορές από παλιά βιβλία και προσωπικές μαρτυρίες.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της σε μια παγκόσμια κοινωνία … σε μια εποχή που οι τοπικές ιδιόλεκτοι στον κόσμο προστατεύονται και διδάσκονται στα σχολεία… το  βιβλίο αυτό  καταγράφει ένα πλαστικό στοιχείο του λαϊκού Ευβοϊκού πολιτισμού για να μπορεί να είναι διαθέσιμο για τις επόμενες γενιές και αξίζει να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη σας.

Χονδρική – λιανική πώληση:

ΘΡ, Όθωνος 3, Ιστιαία Ευβοίας, 34200, τηλ. 2226052462

ISBN: 978-618-82199-3-9
Σελίδες : 304
Εσωτερικό: Ασπρόμαυρη εκτύπωση σε κρεμ χαρτί
Κατηγορία: ελληνική γλώσσα, ελληνικά ιδιώματα, λαογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου