Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017


Ο λησμονημένος σήμερα Γιώργος Βουγιουκλάκης  (1903-1956), ήταν Έλληνας Αθηναίος λογοτέχνης και είχε θεωρηθεί στα χρόνια του μεσοπολέμου ως νεοτεριστής και τολμηρός συγγραφέας. Εργα του:
  • Το φιδίσιο βλέμμα
  • Η μαντάμ Εύα, εκδ. «Η μεγάλη τέχνη», Αθήνα 1946
  • Οι πουλητές
  • Ο ξένος

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ
Γράφει για τον Γιώργο Βουγιουκλάκη ο Πάτροκλος Σταύρου: «Στην Εθνική Βιβλιοθήκη υπάρχει δελτίο με τα έργα του: "Το φάντασμα της γυμνής γυναίκας" το 1930, "Το φιδίσιο βλέμμα" το 1931, "Ο ξένος" το 1936, "Η Μαντάμ Εύα" και "Οι πουλητές" το 1946 και "Η πράσινη οχιά" το 1962. Φιδίσια βλέμματα και γυμνά φαντάσματα και πράσινες οχιές. Για πράσινα άλογα δεν ξέρω αν έγραψε. 
Γράφει για τον Γιώργο Βουγιουκλάκη ο Τίμος Μαλάνος στο περιοδικό ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1947, ΣΕΛ. 77: "Υπάρχει στην Αθήνα πεζγράφος με το όνομα Βουγιουκλάκης, που, εκ πρώτης΄οψεως δεν φαίνεται και τόσο υποσχετικό εαν μόνο συλλογιστούμε ότι εδώ και 30 χρόνια υπήρχε στιχοπλόκος με το ίδιο όνομα που γέμιζε τα εβδομαδιαία λαικά περιοδικά με στίχους. Κι όμως, του πεζογράφου κ. Βουγιουκλάκη, ένα μυθιστόρημα "Ο ΞΕΝΟΣ" πριν από τον πόλεμο είχε εκδοθεί από σπουδαίο Παρισινό εκδοτικό οίκο και τώρα τελευταία, δυο ογκοδέστατα μυθιστορήματα του κυκλοφορούν σε θαυμάσιες εκδόσεις στον κλεινον άστυ. Κι όμως η Αθηναική κριτική τα αγνοεί. Κανείς δεν τα αναφέρει. Μήοως πρόκειται περί λεπρού? Μήπως είναι ανάξια λόγου? Αλλά, τότε, πώς εκδίδονται από ξένον εκδοτικό οίκο? Αυτές μας τις απορίες, ωμή κάπως ειλικρίνεια, τις υποβάλλουμε στην αθηναική κριτική με την ελπίδα ότι θα μας δωθεί κάποτε μιαν απάντηση"