Σάββατο, 21 Απριλίου 2018


Κριτική προσέγγιση
Στο βιβλίο «ΑΛΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ»
Ποίηση
Της Ρένα Γέρου
Εκδόσεις ΆΛΛΩΣΤΕ
                                                                                          
Γράφει η Βάλη Τσιρώνη
υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συνεργάτης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ιατρός-Νομικός-Λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ-Παρίσι)
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016
Διεθνές Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018
Τιμητικό Αριστείο εξαιρετικής λογοτεχνικής προσφοράς Ακαδημίας Αθηνών 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ονομάζομαι Ειρήνη Γεροντάρα και γράφω με το ψευδώνυμο «Ρένα Γέρου». Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Μυτιλήνης  και οι ρίζες μου είναι από την Μικρά Ασία από παππούδες και γιαγιάδες πρόσφυγες. Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών. Έχω εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές με τίτλους «Στάλα στάλα τον έρωτα» που περιλαμβάνει ερωτική ποίηση και «Άλικοι Στίχοι» όπου έχω καταθέσει την ψυχή μου μέσα από ποιήματα. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε και ένα Ανθολόγιο σύγχρονης ποίησης με τίτλο «Ποιητικά Ίχνη» με την επιμέλεια μου και την συμμετοχή άλλων 14 σύγχρονων δημιουργών. Όλα τα βιβλία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Άλλωστε» . Ποιήματα μου έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Εκφράσεις εμποτισμένες με μέλλον που βαραίνουν στη γλώσσα με ειλικρίνεια, με τη διάθεση του απρόσμενου στη διάρκεια τους. Αυτές είναι οι εκφράσεις που γεμίζουν με χρώματα τους στίχους ετούτου του βιβλίου της Ρένα Γέρου «ΑΛΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΆΛΛΩΣΤΕ. Εκφράσεις και σημεία στίξεως, αφειδώλευτα χρησιμοποιημένα, αλλά πάντοτε καίρια, ώστε να επιτρέπουν στα νοήματα να εμφιλοχωρούν τη δική τους επιθυμία διαμέσου των λέξεων και να σημειώνεται η διάρκεια των εντάσεων στις αισθήσεις με ομοφωνία από τον αναγνωστη


Γραφει η Ρένα Γέρου. Έχουμε να κάνουμε εδώ με μια ποιήτρια άξια, από εκείνες που δεν μάχονται με τη μεγαλοστομία και τον βερμπαλισμό των επιθέτων στην λυρική τους έκπληξη, αλλά που καταθέτει την ενδοχώρα των αισθήσεων του βλέμματος της στρέφοντας τον ποιητικό της ορίζοντα προς τον ορυζώνα των εξαργυρωμένων ευρυμάτων της κανονικότητας και ζουλώντας τους ήχους των πραγμάτων σε όλη την εμβέλεια του απόλυτου τους έτσι που να ακροβολίσουν τις αιτίες τους.

Η Ρένα Γέρου, μας παραδίδει εδώ στίχους μεστούς, που αυτοχειρουν τις περισπασμένες λύπες των έτοιμων λύσεων με τα σιωπηρά επίμονα των αινιγμάτων που ξεπροβάλλουν στον προσεκτικό αναγνώστη ανάμεσα από τα νοήματα και τους στίχους και πλέκουν το νεύρο των εποχών αναμεταξύ της εποχής της ποίησης σαρκώνοντας το πιθανό με το απίθανο στο ξημέρωμα του πραγματικού.
Είναι αλήθεια πολύτιμη αυτή η παρένθεση της ύπαρξης που παραδέρνει στη μοκέτα των συλλογισμών της ποιήτριας, κλειδώνοντας την πρέσα της σκέψης της στο βυθόμετρο μιας ποίησης που αφηνιάζει ζωή και αισθήσεις.


Η αρμονική όραση της ποιήτριας εναγκαλίζει λυρικά των αναγνώστη της. Τον κάνει να αντέχει τον υπερσυντέλικο πυλώνα του κόσμου και τον πηγαινοφέρνει στα μέτωπα της αυτάρκειας. Εκείνης της αυτάρκειας που έχει μέσα του ο καθένας και αγκυλώνει ώσπου να βρεθεί ένα έναυσμα, ένα πλησίασμα σαν τους στίχους ετούτου του βιβλίου, που θα την αποκαλύψουν.

Γενναία, στιβαρή, γεμάτη σθένος ποιητικό και λυγμό ύπαρξης, η ποίηση της Ρένα Γέρου φυλλομετράει το διαφορετικό της και το τεκμηριώνει με όνειρα και εντιμότητα σε ετούτη την κατάθεση των αισθήσεων και της ψυχής της. Ένα ποιητικό βιβλίο που εντοιχίζει σίγουρα τις διευκρινήσεις των αιτιών στο πόδι του επιστητού και διευθετεί τα λήμματα της προσοχής και της λογικής στο κάδρο ενός ρέοντα υπερχειλίζοντα ποιητικού λυρισμού. 

Ένα άξιο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου