Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018Πεθαίνει η Δημοκρατία;
Ενα από τα πολύκροτα βιβλία της εποχής είναι αυτό με τον τίτλο «Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες» («Ηow Democracies die»), των καθηγητών του Χάρβαρντ, Steven Levitsky και Danile Ziblatt.
Και μόνο το γεγονός ότι εκδόθηκε ένα τέτοιο βιβλίο, το οποίο μάλιστα έχει και σοβαρές πωλήσεις, λέει πολλά. Η ουσία του είναι ότι στη σημερινή εποχή δεν χρειάζεται η επιβολή δικτατορίας για την φίμωση των ενοχλητικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σήμερα οι αυταρχικοί ηγέτες απλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του Κράτους για να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που τους ασκούν κριτική, είτε να συμμορφωθούν με τις επιθυμίες τους και να σταματήσουν, είτε να τα πουλήσουν σε φιλικά πρόσωπα προς το καθεστώς.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και αναμφισβήτητα. Η εταιρεία «Dogan» στην Τουρκία, πιθανόν o πιο σημαντικός δημοσιογραφικός οργανισμός στη χώρα αυτή, είχε στην ιδιοκτησία του, εκτός των άλλων, την εφημερίδα «Χουριέτ», καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό «CNN Turk». Το 2009 το υπουργείο Φορολογίας της χώρας επέβαλε στην εταιρεία αυτή ένα πρόστιμο δυόμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή. Για να πληρώσει το τεράστιο αυτό πρόστιμο άρχισε να πουλά και να κλείνει διάφορα μικρότερα ΜΜΕ που είχε στην κατοχή του. Τον προηγούμενο μήνα το συγκρότημα πουλήθηκε σε ένα συγκρότημα φίλων του Τούρκου Προέδρου. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Ρωσία. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την υπηρεσία Φορολογίας ενάντια στον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό «NTV» εξαναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη του να τον πουλήσει σε μία εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος. Το πρόβλημα… λύθηκε. Κάτι παραπλήσιο συνέβηκε και στην Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο.
Τι άμεση σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά μ’ εμάς; Τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος Tραμπ επιτίθεται ενάντια στην Amazon, αλλά στην ουσία στόχος του είναι η εφημερίδα «Washington Post», ιδιοκτησίας του Μπέζος, ιδρυτή της Amazon. Η μετοχή της Amazon έχασε 53 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της τη Δευτέρα μετά τα tweets του Προέδρου.
Ο Μπέζος είναι από τους πιο πλούσιους, άρα αντέχει. Είναι όμως πιθανόν άλλοι μέτοχοι να τον πιέζουν για να μετριάσει την κριτική που η εφημερίδα του ασκεί στον Πρόεδρο. Ούτως ή άλλως και μόνο το γεγονός των προεδρικών επιθέσεων αποτελεί κάτι το πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα.
Τώρα όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, τα γνωρίζετε. Δείτε, για παράδειγμα, ποιοι ελέγχουν τα εκεί ΜΜΕ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 
***************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου