Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

ΕΝ ΣΚΗΝΑΙΣ ΔΙΚΑΙΩΝ .... ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ (1920-2018). ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ

Σχεδόν δυο μήνες από τα γενέθλια του ,των 98 χρόνων, ο Μιχάλης Σταφυλάς έφυγε για το μακρινό ταξίδι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Σταφυλά, Διευθυντή του περιοδικού  «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ του «πρύτανη» των ευρυτανικών γραμμάτων, του ακαταπόνητου ερευνητή, μελετητή και σμιλευτή του έντεχνου γραπτού λόγου, και εκλεκτού μέλους της ευρυτανικής οικογένειας, συνεδρίασε εκτάκτως στις 22 Μαϊου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00΄ και αποφάσισε ο μ ό φ ω ν α τα εξής:
1.- Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του εκλιπόντος.
2.- Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία, που θα γίνει στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καλλιθέας.
3.-Εξουσιοδοτεί για την εκφώνηση επικήδειου λόγου ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ηλίας Ντζιώρας.
4.-Αντί στεφάνου να διατεθεί χρηματικό ποσό για κοινωνικούς σκοπούς.
5.- Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον ευρυτανικό και ευρύτερο τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣ ΣΤΑΦΥΛΑ

Σχεδόν δυο μήνες από τα γενέθλια του ,των 98 χρόνων, ο Μιχάλης Σταφυλάς έφυγε για το μακρινό ταξίδι.
Η κηδεία του εμβληματικού Ευρυτάνα συγγραφέα και εκδότη θα γίνει αύριο Πέμπτη 24 Μαϊου, στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο της Καλλιθέας.
Μιχάλης Σταφυλάς (1920-2018) 
  Ο Μιχάλης Σταφυλάς ηταν συγγραφέας και εκδότης γεννημένος το 1920 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας ,την ιδιαίτερη πατρίδα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα.
Η πρώτη του εμπειρία με τα γράμματα ήταν πικρή, αφού πρωτοσέλιδο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας «Πατρίς» (19-7-1936), λίγες μέρες αργότερα θεωρήθηκε επαναστατικό από τη δικτατορία του Μεταξά (4ης Αυγούστου), με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το Γυμνάσιο Καρπενησίου αρχικά και του Αγρινίου στη συνέχεια. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή την οποία εγκατέλειψε παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση[1].
Σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, απολύθηκε από την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και τελικά συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντή. Από το 1981 εκλέγεται διοικητικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και κατόπιν της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της "Διεθνούς Εταιρίας Λογοτεχνίας" και μέλος του ΠΕΝ. Βιογραφείται σε ελληνικές και ξένες εγκυκλοπαίδειες. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει εκατοντάδες ομιλίες. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Εργογραφία
Όταν τον απέλυσε η δικτατορία, δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο "Πολιτισμός" που κυκλοφόρησε την 10τομη Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών: "Γίγαντες του Πνεύματος" τα περισσότερα κείμενα της οποίας έγραψε ο ίδιος. Στον λογοτεχνικό τομέα είναι ο πρώτος μελετητής που παρουσίασε στην Ελλάδα τον Τούρκο ποιητή και φιλέλληνα Ναζίμ Χικμέτ με το πρώτο του βιβλίο[1]. Έκτοτε έχει εκδώσει 20 βιογραφικές - κριτικές μελέτες για 50 Νεοέλληνες λογοτέχνες. Επίσης 8 βιβλία δοκιμίων, 4 μυθιστορήματα, 3 συλλογές διηγημάτων, 2 ποιητικές συλλογές και ένα θεατρικό ("Πατροκοσμάς"). Για τρία χρόνια ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού "Νεοελληνικός Λόγος", από το 1973 ως το 1987 διευθυντής του περιοδικού "Θεσσαλική Εστία" και από το 1988 ως σήμερα της "Πνευματικής Ζωής"[1], (όπου διαδέχτηκε τον Μελή Νικολαΐδη). Σήμερα επιμελείται την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης "Ευρυτανικά Χρονικά". Κάθε χρόνο εκδίδει την "Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", που βρίσκεται στον 18ο τόμο.
Το 2008 η "Πανευρυτανική Ενωση" κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ευρυτανικά" που περιέχει εισηγήσεις του σε διάφορα θέματα ιστορικά και αντιστασιακά[2]. Κάθε Ιούνιο που στη Δομνίστα Ευρυτανίας γίνονται εκδηλώσεις για το ξεκίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Μιχάλης Σταφυλάς είναι ομιλητής με διάφορα θέματα. Το 2008 κυκλοφόρησε επίσης από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων το βιβλίο της καθηγήτριας Πανεπιστημίου και τ.υφυπουργού Πολιτισμού Καλλιόπης Μπουρδάρα "Μιχάλης Σταφυλάς -ο Ευρυτάνας λόγιος"
()ΒΛΈΠΕ ΚΑΙ ΒΗΜΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου