Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018


Κριτική προσέγγιση
Στο βιβλίο «ΟΠΤΑΣΙΕΣ»
Ποίηση
Του Χρίστου Γούδη
Εκδόσεις ΕΚΑΤΗ
2017


Γράφει η Βάλη Τσιρώνη
υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συνεργάτης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ιατρός-Νομικός-Λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ-Παρίσι)
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016
Διεθνές Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018
Τιμητικό Αριστείο Ακαδημίας Αθηνών

«ΟΠΤΑΣΙΕΣ» λοιπόν, ονομάζεται η νέα ποιητική συλλογή του Χρίστου Γούδη, που κυκλοφορεί σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.Ο Χρίστος Γούδης έχει εκδώσει ήδη 14 ποιητικά βιβλία και αυτό είναι το 15ο του.  
50 περίπου σελίδες με ποίηση ιδιαίτερη, που κατέχει ένα ύφος προσωπικό το οποίο ξαπλώνει στον αστράγαλο της λογικής του αναγνώστη, ακριβώς ανάμεσα στο γόνατο της σκέψης του.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, περιλαμβάνονται και κάποιες μεταφράσεις ποιημάτων.


Ο Χρίστος Γούδης, δεν πελαγοδρομεί σε αντιφάσεις, αντίθετα έχει ένα πολύ συμπαγές ποιητικό εκφραστικό υλικό το οποίο αυτονομείται στους στίχους των ποιημάτων του και στριφώνει τη ζυγιασμένη όραση του, σε μια νομή συγκεντρωμένης έκφρασης

 (από το ποίημα "ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ")Στοχάζεται ο Χρίστος Γούδης και στοχάζεται για το αιώνιο, το υψηλό, για τη φράση του ποιήματος στο οποίο θα τοποθετήσει αυτούς τους στοχασμούς του, αλλά και για το απλό εκείνο ψιμύθιο της ακρίβειας του λόγου, που δεν θα το αφήσει να λιμνάσει μέσα στο λόγο, αλλά θα το εξακοντίσει γραμματικά ακριβώς στην αίσθηση του αναγνώστη του, ώστε να κατορθώσει να τον κάνει κοινωνό και μέτοχο μιας μέθεξης συμπαντικής και μιας έκστασης ονειρικής της ύπαρξης όπως θα έπρεπε να είναι.

Ποιήματα που βαδίζουν ατάραχα, εμποτισμένα ζωή στο ύφασμα της έμπνευσης του Χρίστου Γούδη, που βουίζουν το γιλέκο της διαφοράς και του ξεχωριστού με ευκρίνεια στα στενά της αναγνωστικής διαδικασίας και που βρίσκουν το στόχο τους ακάματα, κτισμένα με τη μασέλα ξέχωρων νοημάτων εντός τους. Ποιήματα που γουργουρίζουν από τόλμη εκφραστική, συντακτική, ποιητική και που κατοικούν με χορτάτες εκφράσεις στην έκπληξη της θεματικής επιλογής του πραγματοποιεί ο ποιητής τους κάθε φορά.Αναμφίβολα λογαριάζεται ένα συντελεσμένο σύνορο ειλικρίνειας στην ποίηση του Χρίστου Γούδη. Ένα σύνορο που αποθέτει την εύκαρπη ανάσα του και στην ποιητική παραγωγή του μέλλοντα, του Χρίστου Γούδη, εχέγγυο τιμαλφές για τον αναγνώστη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου