Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Ένα κειμενο-μελέτη του πανεπιστημιακού και πολιτικού

ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

(στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά)

Υπουργός Εσωτερικών 

(στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου)

Υπουργός Εσωτερικών 

(στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου 28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου 2015)

Αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΌΡΑΣΗΣκαι

 τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

διδακτωρ Νομικής Πανεπιστημίου των Βρυξελλών

καθηγητης Νομικής Πανεπιστημίου Βρυξελλών και Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

 (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)

με τίτλο

"ΑΡΧΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

δημοσιευμένο στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (ΔΕΞΙΑ)
Ο Αντώνης Μανιτάκης (1944) είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ανωτέρω Πανεπιστημίου Υπήρξε μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου. Από το 2014 είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας έχει διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μονπελιέ (1987), Paris X (1989), Λα Σαπιέντσα της Ρώμης (1994) και Νάντης (2002). Την περίοδο 2004-2010 δίδαξε ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του ΜονπελιέΤο 2007 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, το οποίο απονέμεται στη μνήμη Ξανθόπουλου-Πνευματικού και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει μαζί με τη διδακτορική του διατριβή 16 μονογραφίες και 123 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Είναι επιμελητής 7 συλλογικών τόμων και διευθύνει επιστημονική σειρά στις Εκδόσεις Σάκκουλα, στην οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 16 μονογραφίες, ιδίως διδακτορικές διατριβές. Διηύθυνε επίσης επί οκταετία το διμηνιαίο νομικό περιοδικό «Το Σύνταγμα» (1996-2004, εκδ. Αντ. Σάκκουλας).
Άσκησε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Ομίλου Συνταγματικού Δικαίου «Αριστόβουλος Μάνεσης». Το 2018 η Γενική Συνέλευση του Ομίλου αποφάσισε ομόφωνα να του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου πρόεδρου "αναγνωρίζοντας και τιμώντας την καθοριστική πράγματι συμβολή του τόσο στη δημιουργία του όσο και στη συνολική έως τώρα πορεία του"[4].
Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και σχόλια στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Υπήρξε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου (17 Μαΐου έως 21 Ιουνίου 2012)].
Στις 28 Αυγούστου 2015 προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου (28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου 2015)ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


ΑΡΧΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙα


Στην προκείμενη μελέτη του ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης ξαναεπισκέπτεται, με οδηγό τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, την αρχαία δημοκρατία επιδιώκοντας αυτή την φορά να ανιχνεύσει τα κληροδοτήματα της αρχαίας στη σύγχρονη.
Εξετάζοντας τη δημοκρατία των αρχαίων με τα μάτια των συγχρόνων καταλήγει στη διαπίστωση ότι η κυριότερη κληρονομιά των συγχρόνων από τους αρχαίους  υπήρξε η επινόηση της Αγοράς του Δήμου: η επινόηση, δηλαδή, ενός δημόσιου, κοινού τόπου συνεύρεσης, ισηγορίας, λογομαχίας και διαβούλευσης καθώς και λογοδοσίας των αρχόντων ενώπιον του κοινού. Οι πολλοί, δηλαδή το πλήθος-κατά την έκφραση των αρχαίων- αυτό-προσδιορίζονταν και κυβερνούσαν δια του Δήμου.
Ο Δήμος όμως ασκούσε την παντοδύναμη εξουσία του  εν συνελεύσει, επειδή και όσο συνερχόταν στην Εκκλησία ή στην  Αγορά του  Δήμου.  Αυτό σημαίνει ότι η διακυβέρνηση του πλήθους πραγματοποιούνταν με την διαδικαστική μεσολάβηση της Αγοράς του Δήμου. Χωρίς Αγορά δεν υπήρχε Δήμος.
Η Αγορά έκανε τον Δήμο και όχι ο Δήμος της Αγορά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου