Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Αποσύρθηκε με δικαστική απόφαση λογοτεχνικό έργο από σχολικές βιβλιοθήκες

 διατάχθηκε η απόσυρση του βιβλίου 

"Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" 

της Έρσης Σωτηροπούλου

ως πορνογράφημα
το οποίο είχε τιμηθεί με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος


Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων διατάχθηκε η απόσυρση του βιβλίου "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" της Έρσης Σωτηροπούλου, το οποίο είχε τιμηθεί με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. Το εν λόγω έργο αποσύρεται κατόπιν αγωγής και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Κ.Πλεύρη, ως πορνογράφημα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της 6σέλιδης απόφασης , ο δικαστής κ. Δ.Γαβαλάς αναφέρει στην αιτιολόγηση της απόσυρσης:


"«Η παιδική λογοτεχνία αναφέρεται σε αγνές παιδικές ψυχές, που ο θεάνθρωπος Χριστός τις ανέδειξε σε πρότυπο για τους ενήλικες με τη θεϊκή ρήση του “εάν δεν γίνετε σαν τα παιδιά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσετε”. Στις σχολικές βιβλιοθήκες δεν πρέπει να υπάρχουν απλώς λογοτεχνικά βιβλία αλλά παιδαγωγικά βιβλία, που να συντελούν στην ηθική και πνευματική αγωγή των παιδιών»

Σύμφωνα με την απόφαση, οι άσεμνοι όροι που περιλαμβάνονται στο βιβλίο που αγοράστηκε από το υπουργείο Παιδείας είναι πολλοί και οι βωμολοχίες περισσεύουν.

Ο δικαστής ενδεχομένως να μην έχει υπόψη του την ΕΣΔΑ, αλλά του φτάνει και του περισσεύει το άρθρο 16§2 του Σύντάγματος, για το οποίο η Αριστερά έδωσε τόσο μεγάλη μάχη να μην τροποποιηθεί και να ορίζει ες αεί:
"Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. "
Β.Σωτηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου