Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018Ένα ποίηματης 

ΧΡΥΣΟΒΑΛΆΝΤΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ 

(ΒΑΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ)

εισαγγελέως (νομικού), ιατρού, ποιήτριας και λογοτέχνη 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥΣΚΙΝ 2018

με τίτλο

"ΣΤΟ ΞΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ"

δημοσιευμένο στα 

ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ
(ΒΑΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ)

  • Η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νομική με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. 
  • Εισήλθε από τους πρώτους στις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστών και Εισαγγελέων (η μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα και είναι στη Θεσσαλονίκη) που παρακολούθησε και μετά το πέρας με τις ανάλογες εξετάσεις, στις οποίες πήρε το βαθμό άριστα, σήμερα κατέχει το βαθμό του εισαγγελέα στην Αθηνα. Έχει αρθρογραφήσει για ζητήματα της κοινωνίας και δικαστικά στον τύπο πολλές φορές ελληνικό και ξένο και έχει μετέχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια.
  • Λογοτεχνικά, έχει εκδώσει έως τώρα 14 βιβλία και μία (1) μονογραφία με τίτλο “Πάνος Παναγιωτούνης-μια ποιητική προσέγγιση” (εκτός εμπορίου 1997 για λογαριασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος). Είναι Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από το 1992. Στα γράμματα εμφανίστηκε τον Οκτώβρη του 1990 και εκ τοτε έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλα τα Ελληνικά Λογοτεχνικά Περιοδικά και αρκετά του εξωτερικού. Τιμηθηκε με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016, το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018 και από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στα Ελληνικά Γραμματα. Ο Δήμος Αθηναιών την τίμησε με Χρυσό Μετάλλιο.
  • Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα πορτογαλικά, στα γαλλικά στα αραβικά, στα ιταλικά και στα ρουμάνικα.Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ) εδώ και πάνω από 20 χρόνια και υπήρξε μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού) από το 1996 . Επίσης, ξεκίνησε μαζί με άλλους λογοτέχνες από όλο τον κόσμο, το κίνημα POETS AND WRITERS FOR A DIFFERENT WORLD, το 2012 και το 2011 για κάποιο διάστημα έβγαζε με 3 ακόμη ποιητές το λογοτεχνικό περιοδικό NOWELTY WAVE στο εξωτερικό στο Παρίσι Γαλλίας.
  • Έχει τιμηθεί με πλήθος λογοτεχνικών βραβείων, ανάμεσα στα οποία από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας για τα δοκίμια που έγραψε επάνω σε λογοτεχνικά βιβλία της Διδώ Σωτηρίου όταν ήταν μαθήτρια ακόμη : “ΕΠΑΙΝΟΣ” για το δοκίμιο που έγραψε μετα την αναγνωση του βιβλίου “ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ” της Διδώ Σωτηρίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1988–1989, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΩΝ “ ΕΠΑΙΝΟΣ” για το δοκίμιο που έγραψε μετα την ανάγνωση του βιβλίου “ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΜΕΘΑ της Διδώ Σωτηρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1989–1990, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΩΝ. “Επαινος” στους 9ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες με το ποίημα “Άνοιξη” το 1992, από τον πολιτιστικό σύλλογο Δελφών “Δελφική Αμφικτυονία” που διεξήχθησαν στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς και “Πρώτο βραβείο Ποίησης” στους ίδιους αγώνες την επόμενη χρονιά. “‘Επαινος” στο Διεθνή Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίηση ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ το 1989–1990 από το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. “Έπαινος” στον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό στη Μνήμη Άγγελου Σικελιανού το 1992και τιμητική χρυσή πλακέτα από το Δήμο Σαλαμίνας για τη διάκριση της ως ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. “ΒΡΑΒΕΙΟ 3ο χρηματικό” στους 2ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες στη μνήμη Άγγελου Σικελιανού το 1993 με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο και χρυσή πλακέτα από το Δήμο Σαλαμίνας για το ποίημα “ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ”. “Α΄ ειδικό Βραβείο Ποίησης” του λογοτεχνικού περιοδικού ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ, το 1996. “Α΄Βραβειο Ποίησης” από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2002. Βραβεύτηκε επίσης, με το «Κύπελλο Ποίησης» από την Academia Scienze Lettere ed Arti Catania Italy , το βραβείο «Διονυσίου Σολωμού» από την Ακαδημία Αθηνών ως πρωτοεμφανιζόμενη στα γράμματα, το βραβείο “Κουλτούρας” για το έργο της από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το “Μετάλλιο της Σοφίας” από το Δήμο Αθηναίων για τη πρωτότυπη και συνολική προσφορά και συμβολή της στα ελληνικά γράμματα.
  • Στις ΗΠΑ η Διεθνής Εταιρεία Ποιητών την ανακήρυξε υποψήφια για τον «Ποιητή της Χρονιάς» για το 2002. Το 2011, τιμήθηκε με βραβείο από το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παρισίων για τη λογοτεχνική προσφορά της. Προτάθηκε επίσης για το Ειδικό Βαλκανικό Βραβείο Ποιητικής Καινοτομίας για την τριλογία ποιημάτων της «Ελλήνων Νιάτα», το 2012. Το 1997 επελέγη και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Λογοτεχνών στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
  • Ίδρυσε το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής όπου και δίδαξε για 3 χρόνια και είχε την φιλολογική επιμέλεια έκδοσης της Λογοτεχνικής Εφημερίδας “ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ” (αρχικός τίτλος «Χαρτί και Καλαμάρι») από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
  • Διατηρούσε εβδομαδιαία ωριαία Λογοτεχνική Ραδιοφωνική Εκπομπή στο ΕΥΒΟΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ της Εύβοιας και της Σκύρου με θέμα “ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ”. Κριτικές και κείμενά της δημοσιεύτηκαν επανειλημμένα σε εφημερίδες, ενώ υπήρξε μόνιμη συνεργάτρια με δική της στήλη στην εφημερίδα “Ευβοϊκός Λόγος” και “Ηράκλειο Press” και άλλες εφημερίδες των Αθηνών.

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ
(ΒΑΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ)


ΣΤΟ ΞΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Διατηρείται ενδεχόμενη η ζωή
κυβιστικά υπεύθυνη
στο θήσανο των προκαταλήψεων

με λάστιχα μόνιμου

ασποσιωπητικά καινοτόμα

να αναπνέει
τις κατευθύνσεις
των υπάρξεων

υφαντική
φαινόμενος μνεία των ιδεών
ανακατέβοντας τα κορόμηλα των λέξεων

στο ξάνοιγμα των ψυχών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου