Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019


Κριτική προσέγγιση

Στο βιβλίο 

«Η ΣΚΛΗΘΡΑ»

Της Ράνιας Καραχάλιου

Εκδόσεις ΕΚΑΤΗ 2018


Γραφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)
Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ιατρός-εισαγγελέας (νομικός)-λογοτέχνης
συνεργάτης λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Λογοτεχνίας
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 
Βραβείο  Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.
τ. από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)


Το βιβλίο  «Η ΣΚΛΗΘΡΑ» της Ράνιας Καραχάλιου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ, είναι ένα βιβλίο 70 περίπου σελίδων, σε μέγεθος και ύφος ποιητικής συλλογής. 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για ποιήματα ή μικρά αφηγήματα, αφού το βιβλίο εμπεριέχει μικρές παραγράφους ποιητικής κατευθύνσεως άλλα και μικρά ιστορήματα-αφηγήματα όπως για παράδειγμα εκείνο με τίτλο  «ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ» (σελ.45) ή εκείνο με τίτλο «ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ» (σελ.40) ή εκείνο με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ» (σελ.34), ωστόσο όλα τα κειμενα του βιβλίου διατρέχονται από ποιητική διάθεση και κλίνουσα ποιητική εκφραστικότητα.

Ο γλωσσικός εκφραστικός πλούτος της Ράνιας Καραχάλιου όπως φαίνεται από αυτό το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας, διαθέτει πρόσφορες διατομές φθόγγων ικανές να ζυμώσουν έναν εσωτερικό ρυθμό στην ποίηση της ή τουλάχιστον στην ποιητική της εκφραστικόττητα ώστε να χρησμοδοτήσει εκείνο το δάνειο των συλλογισμών που κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία της φαντασιακής δυνατότητας του αναγνώστη, που θα τον βοηθήσει να μην βολοδέρνει στη μεσοτοιχία των ποιημάτων και των κειμένων.

 
σελ.22Βεβαια, από το βιογραφικό σημείωμα της Ράνιας Καραχάλιου που παρατίθεται στο βιβλίο, μαθαίνουμε ότι έχει κάνει διατριβή στη γλωσσολογία και ο ανυπόμονος και απαιτητικός αναγνώστης αναμένει να το ανακαλύψει στο εσωτερικό των κειμένων της εκφραστικά, όμως δεν το συναντά στην ποιητική ικανότητα της δημιουργού. 

Η αλήθεια είναι, ότι ο ποιητικός και αφηγηματικός της λόγος, δεν έχει ξαφριστεί από τις επιρροές των καιρών. Η ποιήτρια δεν έχει ακόμη κατακτήσει πλήρως το δικό της ποιητικό σύμπαν και τη δική της ποιητική μυθολογία, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ένα απόλυτα δικό της γερό προσωπικό ύφος που να λάμνει ευθύβολα εκφραστικά εντός της ποιητικής λειτουργίας. Σαφως έχει εικονοπλαστικές δυνατότητες, που αναμένουμε να δούμε αν θα διαμορφωθούν σε ικανότητες στα επόμενα βιβλία της.


σελ.66


Ενυπάρχει ομως, ποιητικό σύμπαν εν δυνάμει στα κείμενα της, που αν ακονιστεί στερεοφωνικά, θα εξερραγεί μέσα στην ποιητική της θεματικότητα εκτενώς και θα μας δώσει μεγάλης εμβέλειας κειμενα ποιητικής εσωτερικότητας.

 
σελ.13


Παστώνει πάντως την ευδιαθεσία μιας ειλικρινούς καταγραφής των πανικών που κανιβαλίζουν τη γραφίδα η δημιουργός Ράνια Καραχάλιου. Εγκαραζει το δοκιμασμένο δέρμα της ευπροσύγορης ευμάθειας στην υδρία των κειμένων της, στεγνώνοντας την αγίνωτη φελούκα των ευφραδειών της στο διαττοντα των φωνημάτων.

Κειμενο το κείμενο διαφαίνεται μια συνέπεια στους στοχασμούς της που επιπλέει γλυφά στο καλειδοσκόπιιο των κειμένων της
 
σελ.39

Η Ράνια Καραχάλιου εχει σαφώς εγγεγραμμένες ευρύτητες στο πνευμα και το λόγο της. Και ο χρόνος θα μας δείξει αν αυτή την ένστολη χειρονομία της εκφραστικής της δυνατότητας, καταφέρει να την αγκιστρώσει με ανωφέρειες στην φαντασία του αναγνώστη της, εκπλήσσοντάς τον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου