Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019


"Η ΘΕΙΑ ΧΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΑΣ"
για τα ελληνικά εκδ. Καστανιώτη 2012
και FF (Faber &Faber 1977 για την πρώτη έκδοση που παρουσιάζουμε κι εδώ)
Ένα βιβλίο που αν και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1977
είναι από τα ιδιαίτερα και πολύ καλά 
 του μεγάλου Νομπελίστα 
Μάριο Βάργκας Λιόσα 
πρίγκηπα της Αστουρίας της Ισπανίας, νομικό, καθηγητή στο
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πρίνστον και Σορβώννη
 διδάκτορας και μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδηςκαθώς και ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς της γενιάς του.
ποιητή και συγγραφέα
(Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010)
έναν από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους της συγχρονης εποχήςO Μάριο Βάργκας Λιόσα Γεννήθηκε στην Αρεκίπα του Περού το 1936. Παρότι είχε ανεβάσει ένα δράμα στην Πιούρα και είχε δημοσιεύσει ένα βιβλίο με διηγήματα (Οι Αρχηγοί), για το οποίο κέρδισε το Βραβείο Λεοπόλδο Άλας, η λογοτεχνική του καριέρα απογειώθηκε με την έκδοση του μυθιστορήματος Η Πόλη και τα Σκυλιά, Βραβείο Biblioteca Breve (1962) και Βραβείο Κριτικής (1963). Το 1965 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του, Το Πράσινο Σπίτι, που κέρδισε το Βραβείο Κριτικής και το Διεθνές Βραβείο Ρόμουλο Γαλιέγος. Αργότερα δημοσίευσε θεατρικά έργα (La senorita de Tacna, Kathie y el hipopotamo, La Chunga, El loco de los balcones, Ojos bonitos, cuadros feos και Las mil noches y una noche), μελέτες και δοκίμια (La orgia perpetua, La verdad de las mentiras, La tentacion de lo imposible, El viaje a la ficcion και La civilizacion del espectaculo), απομνημονεύματα (Το Ψάρι στο Νερό), διηγήματα (Τα Αντράκια) και, κυρίως, μυθιστορήματα: Συζητήσεις στον Καθεδρικό Ναό, Ο Πανταλέων και οι Επισκέπτριες, Η Θεία Χούλια και ο Γραφιάς, Ο Πόλεμος της Συντέλειας του Κόσμου, Μια Ιστορία για τον Μάυτα, Ποιος Σκότωσε τον Παλομίνο Μολέρο;, Ο Άνθρωπος που Έλεγε Ιστορίες, Μητριάς Εγκώμιον, Ο Λιτούμα στις Άνδεις, Τα Τετράδια του Δον Ριγοβέρτο, Η Γιορτή του Τράγου, Ο Παράδεισος στην Άλλη Γωνία, Το Παλιοκόριτσο και Το Όνειρο του Κέλτη. Του έχουν απονεμηθεί τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, από τα ήδη αναφερθέντα ως το Βραβείο Θερβάντες, το PEN/Nabokov και το Grinzane Cavour.


"Tίποτε δεν με ενοχλούσε όσο το "ΜΑΡΙΚΟ", είχα την αίσθηση ότι αυτό το χαιδευτικό που μου είχαν προσδώσει με γύριζε στα κοντά παντελόνια"
(ΜΆΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ, "Η ΘΕΙΑ ΧΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΑΣ"  σελ18)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου