Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019


Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τον εκδότη Χρυσόστομο Γανιάρη
και την περιπέτεια του με τα βιβλία και την αγωνία του
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 
ΕΛΙΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚαΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)
με τίτλο
"Η ΗΔΟΝΗ ΚΑΙ Η ΟΔΥΝΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ"
ISBN139789602011621
ΕκδότηςΕΛΙΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Αριθμός σελίδων456
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΧΑΡΙΤΑΤΟΣ ΜΑΝΟΣ
ΕπιμέλειαΓΑΝΙΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Θέμα
Η ΑΝΝΙΤΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ, Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει εργασίες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έργα της σε αυτοτελείς εκδόσεις είναι: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνολική θεώρηση του έργου του (Επικαιρότητα, 1990), Εργογραφία-βιβλιογραφία Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου 1916-1982 (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1990), Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία, 5 τόμοι, (Επικαιρότητα, 1995), Μια ιστορία καλοκαιρινή, παιδικό αφήγημα, (Καστανιώτης, 1992). Έχει επίσης μεταφράσει τα έργα: Eric Ambler, Υπόθεση Ντελτσώφ (Κριτική, 1989), Paul Kennedy, Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων. Οικονομική μεταβολή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 ως το 2000 (Αξιωτέλλης, 1990), William Golding, Το Κωδωνοστάσιο (Ζαχαρόπουλος, 1991).

ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΑΝΙΑΡΗ
ΣΤΟ ΕΣΩΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Ο Χρυσόστομος Γανιάρης (1894 - 1966) υπήρξε οραματιστής και ιδεαλιστής σε κάθε εκδήλωση του βίου του. Υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας σε αντίξοες εποχές, και ο πρώτος, ίσως, εκδότης στην Ελλάδα, που στη δεκαετία του 1920 αντιμετώπισε το βιβλίο τόσο ως "εργαλείο" στην υπηρεσία του λαού, όσο και ως πρόκληση αισθητικής και ποιότητας· σχεδόν πεισματικά αφοσιωμένος σε όσους και όσα πίστεψε, πλήρωσε συχνά το οδυνηρό τίμημα. 

Επιστολές κορυφαίων ελλήνων συγγραφέων και μια πλούσια οικογενειακή αλληλογραφία ανασύρθηκαν από το αρχείο του, για να ανασυνθέσουν τόσο την επαγγελματική του δραστηριότητα, όσο και την προσωπική του ζωή με τις τραγικές περιστάσεις της, ενώ τα ποιητικά και τα πεζά του κατάλοιπα φωτίζουν ακόμα περισσότερο τη φυσιογνωμία του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου