Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019


Κριτική προσέγγιση 

Στο βιβλίο 

«ΜΙΚΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ»

Του Κωνσταντίνου Ταβουλτσίδη 

Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ


Γραφεί η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)
Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ιατρός-εισαγγελέας (νομικός)-λογοτέχνης
συνεργάτης λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Λογοτεχνίας
μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018
Βραβείο  Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
Μέλος των Λογοτεχνών Δικαστικών Ελλάδος
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.
τ. από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)Από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, ο ποιητής Κ.Γ. Ταβουλτσίδης κυκλοφόρησε το 2018, το νέο του βιβλίο, με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ». Ωστόσο το βιβλίο αυτό δεν έχει ISBN, δεν διαθέτει δηλαδή Διεθνή Πρότυπο Αριθμό Βιβλίου που κάθε πνευματική εργασία, από τη στιγμή που ο δημιουργός της αποφασίσει να την εμπορευθεί, επιβάλλεται να αποκτήσει έναν ξεχωριστό αριθμό του κάθε έργου, των γνωστών ISBN και που οι εκδότες που εκδίδουν βιβλία το κάνυον αυτόματα για κάθε βιβλίο που εκδίδουν

Πέραν τούτου, στο βιβλίο αυτό δεν περιέχεται νέα ποιητική εργασία του Κώστα Ταβουλτσίδη, αλλά περιέχονται ποιήματα που είναι δημοσιευμένα στα προηγούμενα βιβλία του και που μελοποιημένα πλέον, συνοδεύονται και από το σχετικό cd.

Ο αναγνώστης και ο ακροατής των μουσικών αυτών συνθέσεων και μόνο αυτός είναι αρμόδιος να πει αν ευοδώνεται μέσα στον εαυτό του η ποιητική λειτουργία έτσι όπως έχει μελοποιηθεί και του δίνεται με αυτό το cd

Γιατί η πράξη η ποιητική περιέχει μεν πάνω και πριν από όλα όπως είχε πει κάποτε κι ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, το ρυθμό στο στίχο και στη σύνθεση του ποιήματος που θα το ποδηγετήσει και όπως εναγωνίως τον ζητούσε ο Σεφέρης άγρυπνος για μερόνυχτα, αλλά η ποίηση όταν μελοποιείται γίνεται κάτι άλλο, διαφορετικό και ταυτόχρονα ίδιο με το νόημα που θέλει να κοινωνήσει στον αναγνώστη.

Ο ρυθμός εκείνος που ο κάθε ποιητής έχει τοποθετήσει μέσα στο ποίημα του, αλλάζει, μεταβάλλεται μπροστά στην ικανοποίηση της μουσικής σύνθεσης που έρχεται και επιβάλλει στο ποίημα έναν εξωγενή ρυθμό, το ρυθμό του συνθέτη, εκείνου που μπαίνει στη διαδικασία να μελοποιήσει το κάθε ποίημα. Και έτσι, ορισμένες φορές, ίσως να μεταβάλλονται και τα νοήματα.

Το συγκεκριμένο πόνημα, είναι μια ενδιαφέρουσα ίσως εργασία, για τον αναγνώστη που του δίνεται ένα μικρό ανθολογημα των ποιημάτων του Κώστα Ταβουλτσίδη και για τον ακροατή που θα παραδωθεί στη μουσική μελοποίηση του cd που το συνοδεύει το βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου