Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήγημα του πολυβραβευμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου

ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

με τίτλο

"ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΣΜΟ"

που έγραψε και δημοσιευσαμε το 1994 και αναφερεται στο νησί της ΚΕΑΣ και τις διακοπές στα μέσα Σεπτέμβρη ενος άνδρα απο την Αθήνα, στο νησί της ΚΕΑΣ και της "υπέροχης" παρέας του!

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ


Μαραγκός, Νίκος (Φιλιατρά Μεσσηνίας 1917 – ). Δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο χρόνια, αλλά διέκοψε τις σπουδές του εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Σταδιοδρόμησε ως δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με τις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Ανένδοτος, Έθνος, Αυριανή και Νίκη, ενώ διετέλεσε διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Μεσσηνιακός Λόγος. 
. Από πολύ νέος, ο Νίκος Μαραγκός δημοσίευε κείμενά του σε περιοδικά και εφημερίδες. Το πρώτο βιβλίο του, με τον τίτλο "Στέφαν Τσβάιχ", το εξέδωσε το 1957. Σε συνέχεια ο Μαραγκός εξέδωσε, το 1958, το βιβλίο "Ριζωμένη στο Βράχο" (Διηγήματα). Τον ίδιο χρόνο πήρε έπαινο, στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, με το μονόπρακτό του: "Σε τούτο δω το σπίτι". Το 1963 εξέδωσε τόμο διηγημάτων με τίτλο: "Έφοδος των Κενταύρων". Τον ίδιο χρόνο έλαβε το Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό της "Ενώσεως Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού" για τη μελέτη του: "Κεφαλληνία, η παραγνωρισμένη ομορφιά της". Το 1968 εξέδωσε το παιδικό μυθιστόρημα "Χαρούμενο Καλοκαίρι" που τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο, της χιλιετηρίδος Αγίου Όρους, από τον πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄. Το 1970 έγραψε το θεατρικό έργο "Αστροπελέκια στο Προύθο!" που παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα του Ε.Ι.Ρ.Τ. στις 30 Σεπτεμβρίου 1971. Το 1971 εξέδωσε άλλον τόμο διηγημάτων με τίτλο "Στου κάβου την απονεμιά" κι έλαβε το Α΄ Βραβείο του "Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών". Το 1974 διεύθυνε τη μαχητική, πολιτική επιθεώρηση "Ανάσταση". Το 1977 εξέδωσε τα βιβλία "Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και Αίσωπος", "Ομήρου Οδύσσεια", "Ομήρου Ιλιάδα" (διασκευές). Τον ίδο χρόνο εξέδωσε το ογκώδες πολιτικό βιβλίο του "Η Αλήθεια για την ΕΔΗΚ". Το 1981 εξέδωσε τόμο διηγημάτων με τίτλο: "Φτερά σε ξόβεργες". Το 1982 εξέδωσε τη μελέτη "Ο επίδοξος δολοφόνος της γης". Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε βιβλίο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: "Η Συρία, όπως την είδα". Το 1984 εξέδωσε το πολιτικό βιβλίο του: "Μαύρο στον Τουρκόφιλο Ρήγκαν". Το 1986 εξέδωσε, το πολιτικοϊστορικό δοκίμιο: "Τουρκία, ο αδίσταχτος προβοκάτορας των Βαλκανίων" (μεταφράστηκε Αγγλικά). Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο: "Καραμανλής - Ετζεβίτ" (Κύπρος, Αιγαίο, Μοντραί). Το 1988 εξέδωσε το βιβλίο "Το χάσμα π' άνοιξ' ο σεισμός" (Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία). Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το πολιτικό βιβλίο: "Ανισόρροποι δυναμιτίζουν την Ειρήνη στον κόσμο". Το 1989 εξέδωσε το βιβλίο του "Αφγανιστάν". Επίσης το 1994 εξέδωσε τις τραγωδίες: "Προμηθές Δεσμώτης", "Οιδίπους τύραννος", "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" και το 1999 τη βιογραφία: "Ο Σταυραετός της Πάρνηθας". Εργάστηκε στην υπηρεσία "Επιστημονικής Ερεύνης και Τεχνολογίας", στην εγκυκλοπαίδεια "Υδρία" και στις εφημερίδες "Ανένδοτος", "Έθνος", "Νίκη" κ.ά. Έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, κριτικές, ποιήματα και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, καθώς και ξεναγήσεις και ομιλίες σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. 
Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το Χρυσό μετάλλιο χιλιετηρίδας Αγίου Όρους (1969), το Α’ βραβείο Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ:
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ*****
*
*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου