Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ 

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ
(ΒΑΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ)

εισαγγελέως (νομικού), ιατρού και λογοτέχνη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥΣΚΙΝ 2018

Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Yasnaya Poliana 2019 (ατη μνημη του Τολστόι)
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016
Βραβείο  Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.
τ. από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)

" Πάνος Ν. Παναγιωτουνης - Η άλλη πλευρά" 
 δόκιμο
εκδόσεις ΕΘΝΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΆΤΡΟΥ 

" Πάνος Ν. Παναγιωτουνης - Η άλλη πλευρά" , δόκιμο, εκδόσεις ΕΘΝΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΆΤΡΟΥ . 
Κατατέθημενο (με όλους τους αριθμούς του όπως βλέπετε και μπορείτε να το αναζητήσετε) και προσβάσιμο προς ανάγνωση δωρεάν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στο Εθνικό Κέντρο Ποίησης και Θεάτρου! Ένα βιβλίο που έγραψε η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη) και περιλαμβάνει σπάνιο υλικό (και από το προσωπικό αρχείο του Πάνου Παναγιωτουνη, μερος του οποίου της εμπιστεύτηκε) για τη μεγάλη μορφή αυτή των γραμμάτων μας, το δικηγόρο στο επάγγελμα, ποιητή εξαιρετικο και καθηγητή ανώτατων και ανωτέρων σχολών Θεάτρου και Σκηνοθεσίας, τον Πάνο Παναγιωτουνη, έναν εξαιρετικό φίλο της παιδιοθεν, καθηγητή και στις Σχολές Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΣΤΑΥΡΆΚΟΥ όπου δίδασκε Ιστορία του Θεάτρου για πολλά χρόνια! Βραβευμένος με το Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΊ έχει γράψει ανάμεσα στα πολλά του και την Επιτομη Ιστορία του Θεάτρου που δίδασκεται σήμερα σε όλες τις σχολές θεάτρου στην Ελλάδα και στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας!
Ο Πάνος Παναγιωτούνης, είναι ποιητής, νομικός, θεατρικός συγγραφέας και μελετητής.Είναι δικηγόρος στον άρειο Πάγο, Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών, εφορος και Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.Το 1989, τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί.Εργα του έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, Πολωνικά, Γαλλικά, Αγγλικά,Αιγυπτιακά, Αλβανικά, Ουγγρικά, Κορεάτικα, Πακιστανικά κλπ. Ανάμεσα στα άλλα ήταν και Καθηγητής της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και ιστορίας του θεάτρου-Δραματολογίας σε ανώτερες σχολές!


ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΤΣΙΡΩΝΗ
(ΒΑΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ)
  • Η Βάλη Τσιρώνη (Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και Νομική στο Χάρβαρντ. Είναι εισαγγελέας και έχει εκδώσει έως τώρα 15 βιβλία. Είναι Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από το 1992. Στα γράμματα εμφανίστηκε τον Οκτώβρη του 1990 και εκ τοτε έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλα τα Ελληνικά Λογοτεχνικά Περιοδικά και αρκετά του εξωτερικού. Τιμηθηκε με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016, το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018, το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Yasnaya Poliana 2019 (ατη μνημη του Τολστόι)  και από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στα Ελληνικά Γραμματα. Ο Δήμος Αθηναιών την τίμησε με Χρυσό Μετάλλιο.
  • Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα πορτογαλικά, στα γαλλικά στα αραβικά, στα ιταλικά και στα ρουμάνικα.Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ) εδώ και πάνω από 20 χρόνια και υπήρξε μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού) από το 1996 . Επίσης, ξεκίνησε μαζί με άλλους λογοτέχνες από όλο τον κόσμο, το κίνημα POETS AND WRITERS FOR A DIFFERENT WORLD, το 2012 και το 2011 για κάποιο διάστημα έβγαζε με 3 ακόμη ποιητές το λογοτεχνικό περιοδικό NOWELTY WAVE στο εξωτερικό στο Παρίσι Γαλλίας.
  • Έχει τιμηθεί με πλήθος λογοτεχνικών βραβείων, ανάμεσα στα οποία από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας για τα δοκίμια που έγραψε επάνω σε λογοτεχνικά βιβλία της Διδώ Σωτηρίου όταν ήταν μαθήτρια ακόμη : “ΕΠΑΙΝΟΣ” για το δοκίμιο που έγραψε μετα την αναγνωση του βιβλίου “ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ” της Διδώ Σωτηρίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1988–1989, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΩΝ “ ΕΠΑΙΝΟΣ” για το δοκίμιο που έγραψε μετα την ανάγνωση του βιβλίου “ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΜΕΘΑ της Διδώ Σωτηρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1989–1990, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΩΝ. “Επαινος” στους 9ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες με το ποίημα “Άνοιξη” το 1992, από τον πολιτιστικό σύλλογο Δελφών “Δελφική Αμφικτυονία” που διεξήχθησαν στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς και “Πρώτο βραβείο Ποίησης” στους ίδιους αγώνες την επόμενη χρονιά. “‘Επαινος” στο Διεθνή Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίηση ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ το 1989–1990 από το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. “Έπαινος” στον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό στη Μνήμη Άγγελου Σικελιανού το 1992και τιμητική χρυσή πλακέτα από το Δήμο Σαλαμίνας για τη διάκριση της ως ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. “ΒΡΑΒΕΙΟ 3ο χρηματικό” στους 2ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες στη μνήμη Άγγελου Σικελιανού το 1993 με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο και χρυσή πλακέτα από το Δήμο Σαλαμίνας για το ποίημα “ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ”. “Α΄ ειδικό Βραβείο Ποίησης” του λογοτεχνικού περιοδικού ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ, το 1996. “Α΄Βραβειο Ποίησης” από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2002. Βραβεύτηκε επίσης, με το «Κύπελλο Ποίησης» από την Academia Scienze Lettere ed Arti Catania Italy , το βραβείο «Διονυσίου Σολωμού» από την Ακαδημία Αθηνών ως πρωτοεμφανιζόμενη στα γράμματα, το βραβείο “Κουλτούρας” για το έργο της από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το “Μετάλλιο της Σοφίας” από το Δήμο Αθηναίων για τη πρωτότυπη και συνολική προσφορά και συμβολή της στα ελληνικά γράμματα.
  • Στις ΗΠΑ η Διεθνής Εταιρεία Ποιητών την ανακήρυξε υποψήφια για τον «Ποιητή της Χρονιάς» για το 2002. Το 2011, τιμήθηκε με βραβείο από το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παρισίων για τη λογοτεχνική προσφορά της. Προτάθηκε επίσης για το Ειδικό Βαλκανικό Βραβείο Ποιητικής Καινοτομίας για την τριλογία ποιημάτων της «Ελλήνων Νιάτα», το 2012. Το 1997 επελέγη και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Λογοτεχνών στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
  • Ίδρυσε το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής όπου και δίδαξε για 3 χρόνια και είχε την φιλολογική επιμέλεια έκδοσης της Λογοτεχνικής Εφημερίδας “ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ” (αρχικός τίτλος «Χαρτί και Καλαμάρι») από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
  • Διατηρούσε εβδομαδιαία ωριαία Λογοτεχνική Ραδιοφωνική Εκπομπή στο ΕΥΒΟΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ της Εύβοιας και της Σκύρου με θέμα “ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ”. Κριτικές και κείμενά της δημοσιεύτηκαν επανειλημμένα σε εφημερίδες, ενώ υπήρξε μόνιμη συνεργάτρια με δική της στήλη στην εφημερίδα “Ευβοϊκός Λόγος” και “Ηράκλειο Press” και άλλες εφημερίδες των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου