Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κριτική Προσέγγιση στο βιβλίο του
Ακαδημαικού
ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
"ΕΛΕΓΕΙΑΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ"

από το 

Δημήτρη Σιατόπουλο

συγγραφέα και κριτικό, εργαστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Νομικός και Δικηγόρος παρ΄Αρείω ΠάγοΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


ο εξαιρετικός συγγραφέας και κριτικός Δημήτρης Σιατόπουλος, από τους πιο δυναμικούς εργάτες της πνευματικής και λογοτεχνικής γενιάς του '40.
Γεννήθηκε στην Ανατολή Φθιώτιδας το 1917, αλλά παιδί ακόμη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά, ενώ παρακολούθησε φιλολογία και θέατρο. Εργάστηκε στο υπουργείο Γεωργίας και άσκησε τη δικηγορία στον Αρειο Πάγο, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε τη συγγραφική και δημοσιογραφική του δραστηριότητα σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της περιφέρειας.
Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1976 και για δέκα χρόνια διεύθυνε τη «Φιλολογική Βραδυνή» μετά το θάνατο του Μπάμπη Κλάρα, ο οποίος εγκαινίασε αυτή τη στήλη. Ο Δ. Σιατόπουλος ήταν από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ραδιοφωνίας, με παραγωγές που άφησαν εποχή, όπως το «Λογοτεχνικό δεκάλεπτο της Κυριακής», «Μορφές και χώροι του πνευματικού μας πολιτισμού», «Καλλιτεχνικό συμπόσιο», «Οι λαοί και η λαογραφία».
Παράλληλα, επί 30 χρόνια, είχε αναλάβει τις κριτικές, την πολιτιστική εκδοτική δραστηριότητα και την προβολή των επετείων στην ετήσια έκδοση της «Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς». Εγραφε βιβλιοκριτική στην «Εστία» και μέχρι πρότινος στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς». Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας και αντιπροέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου «Ιπεκτσί».
Στα σπουδαιότερα έργα του περιλαμβάνονται τα βιβλία «Γκρέκο ο ζωγράφος του θεού», «Ο Γέρος του Μωριά», «Η δίκη της Φρύνης», η ποιητική μετάφραση της «Ιλιάδας» κ.ά. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974), το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας (1978), τον πρώτο κρατικό έπαινο θεάτρου (1976) κ.ά.

Ένα βιβλίο ζωής και μνήμης κυκλοφόρησε ο ακαδημαικό Τάσος Αθανασιάδης. Τίτλος του "ΕΛΕΓΕΙΑΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ" (σελ.85).

Είναι στις πεζογραφικές του δομές ένα ταξιωτικό κείμενο. Μα πέρα από τις διαδρομές των εντυπώσεων, αποτελεί -βαθύτερα- μια λυρική ελεγεία για τη χαμένη γλυκιά πατρίδα της πανάρχαιας, ιερής Ελληνικής Ιωνίας, τη γενέτειρά του το Σαλιχλί, κάτω από τον ομηρικό Τμώλο. 

Βλέπει τους χώρους με τα μάτια της οκτάχρονης ψυχούλας του, όταν το 1922 ξεσπιτώθηκε βίαια από κει. Και με τους αγωγούς ενός πανάξιου λόγου, μας οδηγεί από καρδιά σε καρδιά, σε όλη εκείνητ η φαντασμαγορία της παιδικής φαντασίας, των αναμνήσεων και του πόνου. Πόση τραγωδία αισθημάτων έζησε με τη συμπεριφορά του σημερινού κατόχου, του -τωρα πια παλιωμένου- πατρικού σπιτιού. Και με πόση ευπρέπεια μας δίνει αυτό το άλγος.

Το βιβλίο αυτό του Τάσου Αθανασιάδη είναι μια λειτουργία ψυχής. Ένα κείμενο πανανθρώπινης ζεστασιάς σε αντιπαράθεση προς τον απάνθρωπο φανατισμό, όταν τον κατέχει το μισαλλόφυλο πάθος. 

Στις σελίδες του διαπλέκονται ενερμόνια η φιλία των λαών με τον πόνο της αγαπημένης, χαμένης πατρίδας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου