Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019Κριτική Προσέγγιση στο βιβλίο του
Βάσου Λ. Κουντουρίδη

τεχνοκριτικού

"90 Έλληνες ψγράφοι, χαράκτες, γλύπτες"

εκδ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

από το 

Δημήτρη Σιατόπουλο

συγγραφέα και κριτικό, εργαστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Νομικός και Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγο

Σε ογκώδη υπερπολυτελή τόμο, εικονογραφημένο με πολυχρωμίες και ασπρόμαυρα, κυκλοφόρησε η εργασία του τεχνοκρίτη και ζωγράφου κ. Βάσου Λ. Κουντουρίδη, με τίτλο "90 Έλληνες ζωγράφοι, χαράκτες κα ιγλύπτες" (σελ. 610, σε μεγάλο σχήμα και χαρτί βαρύτιμο). Αποτελεί ένα βιβλίο-εισφορά στον εικαστικό γενικότερα τομέα, με αντιπροσωπευτικά κείμενα και εικονογραφημένες τεκμηριώσεις.Παν΄από όλα όμως είναι μια καταβολή αγάπης, ο ζωγραφικός αυτός θυσαυρισμός. Σε μια εποχή υποτεγμένη στην υλιστική χρησιμοθηρία, προσφορές με την καλλιτεχνική αίσθηση και πνευαμτικότητα του μόχθου του Βάσου Κουντουρίδη, καταξιώνουν το χρόνο.
Γράφει:

"To βιβλίο αυτό είναι μια εκδήλωση αγάπης προς τους Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους βρίσκομαι κοντά, εδώ και 45 περίπου χρόνια, και θαυμάζω που κατορθώνουν με θυσίες και με μύριες όσες αντιξοότητες να προβάλλουν την ελληνική τέχνη με μεγάλη επιτυχία εδώ και στο εξωτερικό επιτυγχάνοντας πολλές φορές υψηλές διακρίσεις. Προσπάθησα όσο μπορούσα, να δώσω με ακρίβεια τα βιογραφικά τους στοιχεία, με τη διή τους πάντοτε βοήθεια, και να περιγράψω αντικειμενικά, τα αισθητικά και πλαστικά τους προτερήματα και το προσωπικό ύφος, που ο κάθε ένας τεχνοτροπικά δημιούργησε απότ ης εμφανίσεώς του στον Ελληνικό Καλλιτεχνικό χώρο μέχρι σήμερα ή μέχρι τότε που έφυγε από κοντά μας".

Η Τέχνη αποτελεί το τρόπαιο του πολιτισμικού γίγνεσθαι των εποχών, και η αξιολογική της πινακοθήκη, το φάρο που θα κρατεί άσβεστη τη λάμψη της., όχι μόνο στο κοντινό μέλλον αλλά και στην αιωνιότητα.  Ο κ. Κουντουρίδης το γνωρίζει καλά αυτό και το πραγματώνει εξαίρετα με την προσφορά του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου