Τρίτη 9 Ιουλίου 2019Κριτική Προσέγγιση στο βιβλίο του
KYΠΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
"ΠΟΙΗΣΗ"
(σειρά ποιημάτων στα ελληνικά και ιταλικά σε μετάφραση Μισσελέ Ιαννέλι)
Έκδοση Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισού Κύπρου

από το 

Δημήτρη Σιατόπουλο

συγγραφέα και κριτικό, εργαστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Νομικός και Δικηγόρος παρ΄Αρείω ΠάγοΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


Με την αφιέρωση "Θερμό χαιρετισμό κι ας μας έχεις κάπως λησμονήσει..." μου στέλνει από τη Λευκωσία την ποιητική του συλλογή ο εξαίρετος λόγιος της Μεγαλονήσου και γιατρός κ. Κύπρος Χρυσάνθης. Άδικος ο λόγος. Δεν ξεχνώ ποτέ τους φίλους μου και μάλιστα σαν αυτόν. Το πρόσφατο βιβλίο του, "ΠΟΙΗΣΗ" (σελ. 60) με 42 ποιητικά κείμενα στα ελληνικά και στην απέναντι πλευρά μεταφρασμένα στα ιταλικά από τον Μισσελέ Ιαννέλι, αποτελούν τη νέα πνευματική προσφορά του. Εχουν όλα την αρετή του εμπνευσμένου λόγου, την πνευματική ανδρειοσύνη του αγωνιστικού ποιητή και την τόσο συγκινητική μελαγχολία του φευγάτου καιρού. 

Οι ανοίξεις και τα φθινόπωρα, τα νιάτα που πια χάθηκαν, η Ρωμιοσύνη της Κύπρου, ο αδυσώπητος χρόνος, οι ωδές στον έρωτα και τα τραγούδια στον άνρθωπο αποτελούν τα καλά κεντρικά του θέματα. Και συνθέτει μ΄αυτά στον καμβά των εμπνεύσεών του, το μεγάλο παραμύθι της ζωής, σε μια δραματική συμπορεία με την τραγωδία της γης του. 

Παντού Εκείνη, παντού η θεά Κύπρος.  Η απέραντη, αέρινη, μεγαλοδύναμη, γη του λόγου και της ευθύνης, ο πανάρχαιος ναός του ελληνικού υπαρκτού χρόνου.

   Στην ποίησή του ο Κύπρος Χρυσάνθης, έχει έναν οραματισμό. Να δώσει στον άνθρωπο τον άνθρωπο. Αν είναι δυνατό μάλιστα και να τον υψώσει σε κάποιες σφαίρες ιδεατού, που θα μπορέσει να συλλάβει όσο γίνεται περισσότερες από τις έγνοιες του κόσμου τούτου. Ενοραματικός ο λόγος κι ο λυρισμός γεμάτος καρδιά και πίστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου