Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019


Κριτική προσέγγιση 

Στο βιβλίο διηγηματων 

«Η Ευθυμη Χήρα του Κιαμήλμπεη» 

Του Κώστα Βαλέτα

Εκδόσεις ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΓράφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)
Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ιατρός-εισαγγελέας (νομικός)-λογοτέχνης
συνεργάτης λογοτεχνικού περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Λογοτεχνίας
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο ΑΜΑΖΟΝΙΑ 
Διεθνές Λογοτεχνικό Βρβαείο Yasnaya Polyana Τολστόι
Αριστείο  Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.
από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)


Δεκαεφτά διηγήματα από την εξαιρετική πένα του ογκόλιθου των γραμμάτων μας, του πολυβραβευμένου και πολυσχιδή συγγραφέα,  Κώστα Βαλέτα απαρτίζουν τούτο το βιβλίο διηγημάτων. 

Ο Κώστας Βαλέτας, είναι  εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, λογοτέχνης-νομικός, Πρόεδρος Pen Ελλάδας, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Λογοτεχνίας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων, τ. διευθυντής ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ., τ. Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Μπλεζ Σαντράρ Ελβετίας για τη Λογοτεχνία, με ένα πλήθος Διεθνή Βραβεία Λογοτεχνίας και το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, είναι λοιπόν παρόλαυτα ένας εργάτης του πνεύματος, σκαπανέας ακούραστος και τολμηρός στη γραφίδα του, που υπηρετεί τα γράμματα μας παραδίδοντας συνεχώς τα μοναδικού ύφους και θεματολογίας βιβλία του στους αναγνώστες.


Το παρόν βιβλίο, καρπός της νεότερης παραγωγής του Κώστα Βαλέτα, απαρτίζουν Δεκαεφτά διηγήματα που οι ιστορίες τους δοσμένες με ύφος δουλεμένο με την καθαρότητα του άμεσου και στιπλνά δεμένου αφηγηματικού λόγου του Κώστα Βαλέτα, καθηλώνουν τον αναγνώστη σε μια αναγνωστική εμπειρία μοναδική. 

Παρμένες από περιστατικά που θα μπορούσε ή και που είναι αληθινά γοργοδένουν νοήματα καίρια στη διάρκεια τους για τη ζωή, τον έρωτα, το ιστορικό γίγνεσθαι, το πνεύμα και την καθημερινότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Κώστας Βαλέτας μας παραδίδει ένα ακόμη βιβλίο του, καρπό της δουλεμένης πένας του, που αποτελεί μια φλέβα λογοτεχνική ανεξάντλητη. Και τούτη τη φορά, μας παραδίδει ένα βιβλίο  που ανοίγοντας το, ο αναγνώστης θέλει να καταδυθεί μέσα του και να μην το αφήσει από τα χέρια του παρά μόνο αν φτασει στην τελευταία γραμμη.


Λόγος εκφραστικά λιτός αλλά με τόση πυκνότητα ύφους, με τόσα χρώματα αφηγηματικά αναμεταξύ των νοημάτων και των ιστοριών που δένονται αδιαραγα στην έκταση των σελίδων.
Τα εναύσματα των ιδεών του Κώστα Βαλέτα, είναι από τη ζωή. Από τη ζώ ηκαι τα περιστατικά της και τη ζωή στον Ελλαδικό χώρο, στην πορεία του χρόνου. Επάνω στα καΐκια των φωνών όλων των περιστατικών που περιγράφει, διαφαίνεται το φάρδος του χρόνου, που μετασχηματίζεται κάτω από την αριστοτεχνική  γραφή του Κώστα Βαλέτα σε ένα λογοτεχνικό αραβούργημα.Το βιβλίο αυτό του Κώστα Βαλέτα δεν χρειάζεται ανάλυση. Ο συγγραφέας καταφέρνει να πραγματοποιήσει αυτό που χρειαζεται ο αναγνώστης: να αναπνεύσει ο αναγνώστης τις κατευθύνσεις των ιδεών  που ανεβοκατεβαίνουν στα κορόμηλα των λέξεων των ιστοριών του συγγραφέα, να διαπραγματευτεί ο καθένας το βάθος των νυγμών του μέσα στην ακρίβεια των ορισμών του λόγου του Κώστα Βαλέτα και να βηματίσει γενναιόφρωνα στα χνώτα των σελίδων του και του εαυτού του. Και τούτο που κατορθώνει ο Κώστας Βαλέτας με αυτό το βιβλίο του , είναι λοιπόν, πραγματικός άθλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου