Τρίτη 2 Ιουνίου 2020


Κριτική προσέγγιση

Στο βιβλίο 

«H MAXH ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ»
του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΑΛΑΝΗ

εκδόσεις ΕΚΑΤΗ


Γράφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)
Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
εισαγγελέας (νομικός)-λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας
(υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο ΑΜΑΖΟΝΙΑ
Διεθνές Λογοτεχνικό Βρβαείο Yasnaya Polyana Τολστόι
Αριστείο Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.

από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)

Ο Δον Κιχώτης, ο Σάντσο, η Δουλτσινέα, είναι οι γνωστοί ήρωες του Θερβάντες. Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ είναι ασφαλώς ένα από τα μεγάλα κλασικά έργα λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες που οι περισσότεροι γνωρίζουμε κ έχουμε διαβάσει. Πρωταγωνιστεί όμως μαζί με την παρέα του (το Σάντσο κ τη Δουλτσινέα κ τους λοιπους) κ στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γαλάνη «Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ. 

Στο βιβλίο δεν συνάντησα ουδεμία αναφορά στο Θερβάντες που δημιούργησε τους χαρακτήρες του Δον Κιχώτη και των λοιπών που αναφέρονται στο βιβλίο. Ένας μακαρισμός, μια υποσημείωση, μια σημείωση στο τέλος έστω θα αρκούσε αλλά δεν βρήκα κάποια. Αυτό ομολογώ πως με ξένισε κάπως κ με προβλημάτισε ως προς το ορθό της πράξης αυτής. Και το καταθέτω.

Προχώρησα όμως το διάβασμα. Η αλήθεια είναι πως πλέον αυτού τούτου του γεγονότος, ο Κωνσταντίνος Γαλάνης φανερώνει μια πένα μοναδική κ μια γραφή έξυπνη που δεν δείχνει να έχει ανάγκη χρείας δανεικών κ αμνημόνευτων για να το πράξει αυτό κ να πιστώσει τη γραφή του.

Η γραφή του η ίδια στριφώνει τις εντυπώσεις από μόνη της. 

Ευπροσήγορη, γάργαρη, κρυστάλλινη, ορθώνεται στο σώμα των κειμένων του βιβλίου του κ εξακοντίζεται ολόσωμη στο πνεύμα του αναγνώστη του που καθηλώνεται στις σελίδες του βιβλίου που σαν τις πετούνιες του Δον Κιχώτη αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις και ενσταλάζουν ψυχή κ σώμα κ πνεύμα καθάριο κ νοηματα ξαστερα ευθεία στην ψυχή του καθενα που θα διαβάσσει το βιβλίο αυτό του Κωνσταντίνου Γαλάνη


«Ο Δον Κιχώτης αφηγείται στον αγαθό του σύντροφο ένα νέο ανδραγάθημα…
«Χθες, μόλις σουρούπωσε,Σάντσο, οι εκθαμβωτικές καλλονές του κήπου μου, οι βαθιά μοβ πετούνιες μου, απέκτησαν υπερφυσικές δυνάμεις»»
(σελ. 31)


«Στις όχθες του ποταμού Γουαδιάνα δέσποζε το πιο αχνό σκοτάδι της πολιτείας.  Ο Δον Κιχώτης, καθισμένος στην ακροποταμιά, απολάμβανε την κελαρυστή ροή των νερών…»
(σελ.13)


«Ο Δον Κιχώτης αποκαμωμένος από το ταξίδι, εισήλθε στο δωμάτιο του. Πλάγιασε στο κρεβάτι και, σχεδόν αμέσως, αποκοιμήθηκε. Ένα όνειρο τον συντρόφευε.»
(σελ. 18)

«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ
Τα τελευταία λόγια του ιππότη στη Δουλτσινέα.
«Αγαπημένη, εσύ τουλάχιστον μην απομακρυνθείς από τη ζωή μου..»
(σελ.74)


«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ
Ο Σάντσο όσο κι αν προσπάθησε έφτασε καθυστερημένα διχως να προλάβει ν΄ανταμώσει μαζί του για στερνή φορά»
(σελ.76)


«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ
Οι αποχαιρετιστήριες σκέψεις της Δουλτσινέας στο σύντροφό της.
Σούρουπο ανοίγεις τα φτερά.»
(σελ.78)Αποτελούν μερικά σταχυολογήματα εντελώς λίγα, όσο μας επιτρέπει ο χώρος δηλαδή εδώ από το βιβλίο αυτό του Κωνσταντίνου Γαλάνη, ως δείγματα της γραφής του.

Έχει τη δύναμη να μας δώσει φτεροκοπήματα πληθυντικά ο δημιουργός αυτός κ να παγιώσει τη σκέψη του επάνω στη γραφή του. Την έχει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου