Κυριακή 12 Ιουλίου 2020


Κριτική προσέγγιση
Στο βιβλίο «ΔΥΟ ΜΥΘΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ»
του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ
εκδόσεις ΕΚΑΤΗ

Γράφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)
Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
εισαγγελέας (νομικός)-λογοτέχνης
Μέλος της Διεθνούς Ενώσεων Κριτικών Λογοτεχνίας (υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ)
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο DON QUIXOTE METAL PRIZE FOR LITERATURE 2016
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης ΠΟΥΣΚΙΝ 2018
Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο ΑΜΑΖΟΝΙΑ 
Διεθνές Λογοτεχνικό Βρβαείο Yasnaya Polyana Τολστόι
Αριστείο Ακαδημίας Αθηνών
Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Ισραήλ
Βραβείο Κουλτούρας Υπουργείου Πολιτισμού
Βραβείο Διονυσίου Σολωμού (για τους πρωτοεμφανιζόμενους στη λογοτεχνία)
Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηναίου για τη συνεισφορά της στα Ελληνικά Γράμματα
διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012.
από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού)

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ το βιβλίο του Κώστα Ανδρουλιδάκη «ΔΥΟ ΜΥΘΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ» σε μια πολύ προσεγμένη και εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, με  έναν πίνακα του  Νίκου Σαντοριναίου, με τίτλο «ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΓΓΕΛΟΥ» να κοσμεί το εξώφυλλό του, τέμπερα σε μορφή ψηφιδωτού.

Στο βιβλίο αυτό ο Κώστας Ανδρουλιδάκης αποδεικνύεται μάστορας της αφήγησης, θυμίζει σε πολλά στο λόγο του τους παλιούς τεχνίτες του λόγου του ελληνικού όπως τον Εφταλιώτη, τον Καρκαβίτσα και λοιπούς.


Με γραφή απλή, που δεν θηρεύει την έκφραση και με προσληπτική λυρική επιφάνεια στα κείμενα του αυτά, πείσμωνα ευαίσθητος απέναντι στην ανθρώπινη μοίρα και τα πεπραγμένα της, αρπάζει θαρρείς τον αναγνώστη από τα μαλλιά από την πρώτη έκφραση και τον πηγαίνει ως το τέλος του βιβλίου απνευστί.


Το ύφος του Κώστα Ανδρουλιδάκη, έχει λοιπόν ιοβόλο δύναμη και ντομπροσύνη αφηγηματική, την ώρα που ιστορεί γεγονότα πραγματικά φανταστικά ή φαντασιακά πραγματικά της ψυχής του και της ζήσης του που θα μπορούσε να είναι του καθενός η ψυχή και η ζήση, σε μια καθημερινότητα αυθεντικά ελληνική, με τις δοξασίες της, με τον τόπο της ριζωμένο στα κατάβαθα της καρδιά του ανθρώπου που ανατρέφεται για να γίνει σταράτα ειλικρινής και ευθύς και τίμιος, που ανατρέφεται δηλαδή για να μεγαλουργήσει στην ανθρωπιά του, από όλα τα πρόσωπα που συνθέτουν το βίο του και διαμορφώνουν την προσωπικότητά του.
Τα «ΔΥΟ ΜΥΘΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ» είναι ένα παράξενο βιβλίο. Διαθέτει στοχαστικότητα εφηβική, ευρεία καλαισθησία ως αφηγηματικό προσόν του συγγραφέα, ρεαλιστική εικονοπλαστική ιδιότητα, συνθετική ικανότητα και ένα παράπονο που υποβόσκει.  

Αναμφίβολα άρτιο, σκιαγραφεί τον Κώστα Ανδρουλιδάκη ως έναν μαστορικό διηγηματογράφο και αφηγητή, που σκύβει πάνω στη γραφή του λόγου του με τρυφερότητα αρχοντική για να τον κάνει λαμπερά ατόφιο, δίχως δανεικά και χρωστουμενα μπιχλιμπίδια γραφής.

Ένα άξιο βιβλίο από έναν ακόμη πιο άξιο δημιουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου