Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

 
Κυκλοφορεί το βιβλίο του 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΑΧΙΝΗ
πρόεδρος του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Καθηγητής Πανεπιστημίου, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών.Γραμματέας των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας. Στη περίοδο των σπουδών του στην Αγγλία υπήρξε συνεργάτης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC 
"ΝΕΟΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ"
απότ ις εκδόσεις 
ΕΣΤΙΑ-Ι.Δ.κ Σια 

Ο Απόστολος Σαχίνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Η οικογενειακή καταγωγή του ήταν από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ  έλαβε και πτυχίο από τη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Ελαβε Masters of Arts από το Kings College του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά το ίδιο ίδρυμα του απένειμε το βραβείο Burrows για τις ελληνικές σπουδές. Το 1957 αναγορεύθηκε Doctor of Philosophy στο ίδιο ίδρυμα. Το 1961 έλαβε πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Υπηρέτησε ως ερευνητής στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ίδρύματος Ερευνών,ενώ δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στους μετεκπαιδευόμενους δασκάλους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Διορίσθηκε άμισθος και εντεταλμένος υφηγητής Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα της διατριβής επί υφηγεσία το περιοδικό Πανδώρα. Το 1968 έκλέχτηκε έκτακτος καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς όμως να τοποθετηθεί, και το 1970 τακτικός καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εκεί θα διοριστεί τον Μάρτιο του 1972. Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόεδρος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και αντιπρόεδρός της. Μελος και από το 1987 πρόεδρος του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών.Γραμματέας των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας. Στη περίοδο των σπουδών του στην Αγγλία υπήρξε συνεργάτης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Με τα λόγια του Απόστολου Σαχίνη για το παρόν βιβλίο του:

Οι "νέοι πεζογράφοι", είναι οι αξιολογότεροι και σημαντικότεροι - κατά την άποψή μου - συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την αφηγηματική πεζογραφία και πρωτοπαρουσιάσθηκαν στα γράμματά μας έπειτα από το τέλος του πολέμου (1945) ή λίγο πιο πριν. Οι μεταπολεμικοί αυτοί πεζογράφοι συνεχίζουν το έργο τους, που βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσής του: σε διαρκή εξέλιξη και μεταβολή. Έτσι οι κρίσεις μας γι' αυτούς δεν μπορεί να είναι οριστικές. Τούτο όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να αναμιχθούμε ενεργητικά στη ζύμωση των νέων ρευμάτων, των νέων ιδεών και των νέων αξιών της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας τούτο δεν πρέπει να μας εμποδίζει να επιχειρήσουμε μια πρώτη αποτίμηση και αξιολόγηση. Και η πρόθεσή μου στο βιβλίο αυτό είναι ακριβώς να δώσω, με όση ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα μπορώ και με όσα κριτικά και καλαισθητικά εφόδια διαθέτω, μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης και ιεράρχησης κειμένων και συγγραφέων. Επιχειρώ να επιβάλω μια τάξη και να καθιερώσω μια ιεραρχία μέσα στην πληθωρική πεζογραφική παραγωγή των τελευταίων είκοσι χρόνων. Δεν μπορώ βέβαια να ισχυρισθώ πως η ιεραρχία αυτή, η επιλογή των συγγραφέων και η αξιολόγηση των κειμένων τους, είναι η μόνη σωστή ή η μόνη εφικτή είναι απλώς η δική μου: αποτέλεσμα προσωπικής κρίσης κι ευαισθησίας. Άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετικές γνώμες θα ακουσθούν κάποτε κι αυτές, και με τον καιρό θα διαμορφωθεί η οριστική ιεραρχία στους χώρους της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου