Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

 ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ
ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ
"ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ"

Ο Κωστής Παλαμάς είναι Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγιραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνώνθεωρείται, ύστερα από τον Διονύσιο Σολωμό, ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής.


ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Πρωτοχρονιά

Αγάπες πρώιμες, όψιμες, αλαργινοί καιροί,τώρα και χτες, πληγές, χαρές, ω ριζικά του κόσμου,κι εσείς που κάπου ζήσατε, και λιώνετε νεκροί,κι εσείς με μάτια ολάνοιχτα που ζείτε ακόμα εμπρός μου,

5πατρίδα μου, πατρίδες μου, θύμησες, τόποι, νιάτα,κι εσείς ονείρατα άστρεχτα, κι η ελπίδα εσύ, και ο τρόμοςκι η ορμή, κι εσείς που απάντησα και σύντυχα στη στράτα,ή καβαλάρης στης ζωής το διάβα ή πεζοδρόμος,

καρποί που μαραγκιάσατε κι εσείς βλαστοί δροσάτοι,10φαντάσματα και πλάσματα, χαρίστρα μου η ψυχή.Της ρήγισσας Πρωτοχρονιάς μεστό είναι το παλάτι,διάπλατα σας ανοίγεται, και πλούσιοι και φτωχοί.

Ρήγας κι εγώ, στο ερημικό νησί μου πάντα, ορίζωτο θησαυρό που δίνεται, και δε θε να στερέψει.15—Ξένοι, δικοί μου, φίλοι μου και οχτροί μου, σας χαρίζωτη λυρική μου σκέψη!

1911

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου