Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

 

Κριτική προσέγγιση
Στο βιβλίο 

«ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ»

Του Jeremy Hawthorn
εκδόσεις

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
σειρα ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
διευθυντης σειρας ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

 

Γράφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη)

Η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη Τσιρώνη) είναι εισαγγελέας (νομικός) και λογοτέχνης. Είναι

Υπεύθυνη ηλεκτρονικής ύλης του περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Λογοτεχνίας (υπό την αιγίδα της Ουνέσκο), Διευθύντρια του διεθνούς λογοτεχνικού περιοδικού NOVELTY WAVE (που εκδιδόταν από την ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι) εως το 2012. Από το 1993 μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού) κ έχει βραβευτεί με πολλά διεθνή κ ελληνικά βραβεία λογοτεχνίας καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

 

 


 

 

Στο αυτί του βιβλίου διαβάζουμε ότι το "βιβλίο αυτό ως εγχειρίδιο όχι μονο για τους φοιτητές αλλά και για τους καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης είναι μια εισαγωγή στα βασικά ζητήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας με τετοιιο τρόπο ώστε να συνδέεται επαρκώς με την αναγνωστική εμπειρία των κειμένων διαφωτίζοντάς τη. Για το λόγο αυτό, πραγματεύεται λιγότερο τις απόψεις των διαφορων κριτικών και σχολιαστων και περισσότερο τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κριτικοί από την αρχαιότητα ως τις μερες μας.»

 

Και αμέσως μετά, στη σελίδα 2 του βιβλίου διαβάζει κανείς

 

«ένα βιβλίο που δεν θ΄αναφερόταν καθόλου σε μεμονωμένους κριτικούς ή θεωρητικούς, που δεν θα περιείχε καμμια πρωτοτυπία, καόλου προσωπικές απόψεις και που θα έθετε ερωτηματα χωρις να προτείνει απαντήσεις γρηγορα ανακάλυψα ότι το να φτάσω σε τέτοια άκρα δεν θα βοηθούσε τους αναγνώστες»

(σελ.2)

 

και λοιπά και λοιπά. Πάει δηλαδή περίπατο ήδη  ότι είχε ειπωθεί «στο αυτί του βιβλίου».

Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ένα καλό εχέγγυο αυτό για να αρχίσει κανείς. Και στην πορεία αντιλαμβάνεται ότι η άποψη του «αυτιου» του βιβλίου καταστρατηγείται πλήρως. Το βιβλίο βρίθει από απόψεις και φράσεις λογοτεχνών και μη (αναφέρονται κάπου και οι απόψεις του Μπρεχτ! Μα αν θυμάμαι καλά για λογοτεχνία και λογοτεχνική κριτική είχε πει ο συγγραφέας ότι θα μιλούσαμε όχι για θέατρο!)

Επίσης πολλές από τις σκέψεις του συγγραφέα επαναλαμβάνονται διαρκώς σε σημείο που ο αναγνώστης αναρωτιέται κάποτε μηπως έχει τοποθετησει λάθος το σελιδοδείκτη του. Οποιος έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, είτε είναι δάσκαλος, είτε κριτικός, είτε λογοτεχνης, το βιβλίο δεν έχει και πολλά να του κοινωνήσει. Σκέψεις αναμασημένες, έλλειψη προσωπικής σκέψης από το συγγραφέα και ένας λόγος ανευρος, άνυδρος, σπαστός (εδώ δεν είμαι σίγουρη αν φταίει ο ίδιος ο συγγραφέας στο πρωτότυπο του ή ο μεταφραστής του που τον απέδωσε έτσι).

Σε γεινκές γραμμές τίποτε δεν ξεκλειδώνεται σε αυτό το βιβλίο. Ούτε το κείμενο ούτε οι σκέψεις μας. Είναι ένα καλό βιβλίο αν θέλει κανεις να εντυπωσιάσει τους σπουδαστές του ή τους καθηγητές με την αθρόα παράθεση απόψεων άλλων κι όχι δικών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου