Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

 ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ?
μια σημειωση για τον Παπαδιαμάντη και τους επιμελητές του

γραφει η Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (Βάλη)


Παρακάτω παραθέτω δυο πολύ σημαντικές προσφορές του Γιώργου Βαλέτα στην ελληνική μας γραμματολογία. Τη συγκέντρωση των ΑΠΑΝΤΩΝ του Παπαδιαμάντη από το σωρό όπου ευρίσκονταν μέχρι τη στιγμή που ο Γιώργος Βαλέτας βρήκε το κουράγιο, το θάρρος και την προθεση να βάλει στον κόπο τον εαυτό του και να τα συγκεντρώσει ώστε να μη χαθούν στη λήθη του χρόνου και να μπορέσουν οι γενιές των Ελλήνων να οφεληθούν μέσα από αυτά, παραδίδοντάς τα στους επόμενους φιλολόγους να τα ξεδιαλέξουν ίσως εκείνοι καλύτερα και επαρκέστερα και να ασχοληθούν μαζί τους μεταδίδντάς τα στους νέους. Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συνεισφορά και τη γενική επιστασεία του ακαδημαικού ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΛΑ όπως βλέπετε και τη μελέτη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΕΤΑ για τον Παπαδιαμάντη βραβευμενη απο την Ακαδημία Αθηνων. 

Δεν γράφω αυτά για να πω υμνήσω με κάποιο τρόπο τον ιδρυτή του περιοδικού μας ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΛΈΤΑ , δεν το έχει άλλωστε ανάγκη, η συνεισφορά και το έργο του στα ελληνικά γράμματα δύσκολα αμφισβητούνται αφού κ πολυποίκιλα ειναι κ τεράστια σε όγκο. Συνέβη απλώς να διαβάσω στις σελίδες του πιο έγκριτου κατα τα άλλα λογοτεχνικού περιοδικού μας ένα άρθρο στο τευχος που κυκλοφορεί του Ιούλη. 

Ο συγγραφέας του άρθρου αυτού συμβαίνει να είναι φίλος μου και να τον εκτιμώ κ ιδιαίτερα. Εγραφε λοιπόν πως τόσο κακό έχει προξενήσει ο Γιώργος Βαλέτας στη συλλογή των απάντων του Παπαδιαμάντη αφού συμπεριέλαβε λέει εκτός από του Παπαδιαμάντη κομμάτια και άλλων μέσα και τα θεώρησε ως παπαδιαμαντικά (ουαι και αλίμονο του δηλ που τότε δεν υπήρχαν τα μέσα να ξεδιαλεκτούν τα εις τα σκουπίδια κειμενα κ ο Βαλέτας περιέλαβε ότι βρήκε στα συρτάρια του κακομοίρη του Παπαδιαμάντη και τα έβαλε σε ένα βιβλίο να τα έχουμε μη και τα χασουμε!) 

Αλήθεια τώρα, γκρινιάζουμε για τα αγκάθια και δεν κοιτάζουμε το θυσαυρό που μας παραδόθηκε?

 Και εντάξει δεν το έκανε ο Βαλέτας, μας έδωσε ότι κ όπως μας έδωσε, εμεις ας πουμε ένα ευχαριστώ τουλάχιστον που ασχολήθηκε να τον ανασύρει από τη λήθη κ τη φθορά,τα κειμενα του ήταν κυριολεκτικά στα σκουπιδια του Παπαδιαμαντη κ σκορπια πανταχόθεν κ δεν θα είχαν ίσως φτασει στις μερες μας ως εμας αν δεν τα συγκέντρωνε ο Βαλέτας. Ας κάνουμε εμεις τη διαλογή , δεν θα μας ζητήσει δάφνες ο Βαλέτας πιστέψτε με! Αλλά ας το πράξουμε ταπεινή την καρδία, που μας παραδόθηκε αυτός ο θυσαυρός να τον δουλέψουμε (αλλωστε κ ο συγκεκριμένοςλογοτεχνης κ ό,τι άλλο, μεσα από την φιλολογική ασχολία του με τον παπαδιαμάντη έγινε γνωστός-αν δεν υπήρχε ο Βαλέτας να τα μαζέψει, τί θα είχε να γκρινιασκεί κ να ασχοληθεί έπειτα? αναρωτιέμαι) 

Κι έπειτα αν είναι να ρίχνουμε γραπτώς το ανάθεμα στο Βαλέτα μέσα από τον έγγραφο μας λόγο στα λογοτεχνικά περιοδικά επειδή δεν είναι στη ζωη να μας απαντήσει, γιατί δεν ρίχνει το ίδιο ανάθεμα και στον ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΛΆ τον ακαδημαικό που είχε τη γενική επιστασία του έργου του Βαλέτα στα απαντα του Παπαδιαμάντη? Και τούτος πεθαμένος είναι, μη φοβάται δεν θα του απαντήσει! Η γιατί δεν ριχνει το ανάθεμα στην Ακαδημία Αθηνών που βραβευσε το Βαλέτα και δεν βραβευσε καθόλου κ ουδεποτε τον γράφοντα λογοτεχνιζοντα φιλόλογο που ρίχνει το ανάθεμα στο Βαλέτα? (η μήπως εδω υπεισέρχεται και άλλος παραγοντας πχ ζηλια που ο Βαλέτας βραβευτηκε απο την Ακαδημιά Αθηνών και εδαύτος όχι? κ ίσως κ η πιθανή ελπίδα ότι και τούτος ρίξε ρίξε λάσπη στο Βαλέτα μπορεί να καρπωθεί καποιο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνων? Να σημειώσω ότι ο ίδιος όταν ήμουν στο ξεκίνημα της λογοτεχνικής μου πορείας κάπου το μακρινό 1991, μου είχε πει να μη θέλω βραβεία λογοτεχνικά αποτελούν ποταπότητα λογοτεχνική -εχμ ο ίδιος ως τωρα έχει δεχθεί κάμποσα βραβεια δεν είδα να αρνείται καποια μεγάλη διάκριση, προσφατα βραβευτηκε απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί δεν είπε λοιπόν όχι στο βραβειο αυτό αφού αυτες τις συμβουλες έδινε? εκτός αν βάζουμε σε ζυγαριά τις βραβευσεις)

Δυο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν? 

Δεν σας το είχα κύριε, και πολύ με λύπησε η στάση σας αυτή που δεν μου ήταν άγνωστη, κάτι είχα πληροφορηθεί από τον επίσης καλό μου φίλο και γιο του που Γιώργου Βαλέτα εδω και πολλά χρόνια, αλλά δεν ήθελα να ρίξω τόσο βάρος. Τώρα όμως προκαλείτε απροκάλυπτα την κοινή λογική και τον κοινό αναγνώστη που τυχαίνει κ ίσως και αναγνώστης σας μέχρι τώρα, να στρέψει με δυσπιστία το βλέμμα και στη δική σας εργασία, που παρότι βασίστηκε επάνω στην εργασία του Βαλέτα, τώρα ρίχνει το λίθο εναντίον του. Δεν είναι πρέπον εχέφρωνα και συγκροτημένου λογοτέχνη και ανθρώπου αυτό. Δεν είναι. Ολοι θα πιστέψουν ότι ζηλεύετε! Η μηπως είναι αλήθεια?
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου