Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ\

 ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 

"ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ -ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1971/2008"

ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ

ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗ, ΕΝΑ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 14 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Στη φωτογραφία του εξωφύλλου είναι ο ποιητής Αναστασης Βιστωνίτης


Αναστάσης Βιστωνίτης


Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Από το 1970 εξέδωσε δώδεκα ποιητικά βιβλία, έξι πεζογραφικά, πέντε τόμους δοκιμίων και τρία βιβλία μεταφράσεων: των κινέζων ποιητών Λι Χο και Μπέι Ντάο και του ισραηλινού Αμίρ Ορ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος από άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικά σημειώματα. Είναι συντάκτης της εφημ. Το Βήμα από το 1991. Υπήρξε μέλος της επιτελικής ομάδας που συνέταξε τον Φάκελο Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το 1996 ως το 2001 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων και από το 2003 ως το 2008 αντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Έξι ποιητικά βιβλία του εκδόθηκαν στα: αγγλικά, γερμανικά, σλαβομακεδονικά, σλοβενικά, κινεζικά και εβραϊκά, κι ένα πεζογραφικό στα σερβικά. Τον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ο τόμος Ποιήματα 1971-2008 με το σύνολο της έως τώρα ποιητικής του δουλειάς.


Το σύνολο της ποίησης του Αναστάση Βιστωνίτη περιλαμβάνεται σ’ αυτόν τον τόμο, ο οποίος  αποτελείται από δεκατέσσερις συλλογές εξαντλημένες εδώ και χρόνια: Από τη Μετοικεσία, τους Ανιχνευτές, τις Τέφρες, τα Ποιήματα στον E.A. Poe και το Έδαφος της δεκαετίας του 1970 ως τον Ήλιο στην Τάφρο και Τα ρόδα της Αχερουσίας της δεκαετίας του 2000. Οι νεώτεροι ιδίως αναγνώστες έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για το έργο και την πορεία ενός από τους αντιπροσωπευτικούς ποιητές της γενιάς του. Η αίσθηση του χρόνου, πραγματικού και μυθολογικού, των εμπειριών και των αναμνήσεων, του μεταφυσικού και υπαρξιακού κενού, της νεκρής ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις αλλά και της νοσταλγίας και των ακαριαίων λάμψεων ενός κόσμου που αναζητεί την ταυτότητά του μέσα στους σπινθηρισμούς του εφήμερου και τα χάσματα της διάρκειας σφραγίζουν την ποίηση του Αναστάση Βιστωνίτη, από όπου αναδύονται ο ψυχισμός, οι διαψεύσεις και οι ελπίδες του μεταπολεμικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου