Σχετικά με εμάς
και στο Google+ : Αιολικά Γράμματα (περιοδικό Λογοτεχνίας)

Για αποστολή συνεργασιών προς κρίση και δημοσίευση στο έντυπο τεύχος των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ :

Γαμβέττα 6, 10678, α΄ όροφος, Αθήνα (Ομόνοια) 

Για αποστολή συνεργασιών, ενημέρωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεις βιβλίων στο περιοδικό- κριτική βιβλίου κλπ.  σε όλες τις ηλεκτρονικές μορφές του περιοδικού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο aiolikagrammata@gmail.com 

Το περιοδικο (εντυπη έκδοση) το βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Επίσης κατόπιν αιτήματος, το αποστέλλουμε σε βιβλιοπωλείο της προτίμησής σας ή στη διεύθυνσή σας. 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

To λογοτεχνικό περιοδικό ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, εκδίδεται εδώ και 44 χρόνια συνεχόμενα.

Το περιοδικό ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι ένα ανεξάρτητο περιοδικό, ένα δίμηνο περιοδικό της μαχόμενης λογοτεχνίας στην υπηρεσία του ελληνικού ανθρωπιστικού πνεύματος.

 Μέσα από δύσκολους καιρούς και με το ασίγαστο ενδιαφέρον και την προσπάθεια του διευθυντή του περιοδικού λογοτέχνη Κώστα Βαλέτα, αντιμετωπίζοντας πλήθος δυσκολίες και αντιξοότητες, το περιοδικό κατάφερε να κρατήσει το λογοτεχνικό του χαρακτήρα και την ταυτότητά του, δίχως εκπτώσεις στην ποιότητα του περιεχομένου του. Στη διάρκεια των 44 χρόνων εκδόσεώς του, φιλοξένησε ενδεικτικά αναφέροντας, συνεργασίες και κείμενα εν ζωή που έδιναν οι ίδιοι οι δημιουργοί στο περιοδικό, των : Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μάρκου Αυγέρη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ηλία Βενέζη, Χρήστου Μολινού, Στράτου

Δούκα, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στρατή Μυριβήλη, Μιλτιάδη Παρασκευαίδη, Ασημάκη Πανσέληνου, Θρασύβουλου Σταύρου και άλλων.


Πρόκειται για ένα περιοδικό που ξεκίνησε το Γενάρη του 1971 (πρώτο τεύχος Γενάρης-Φλεβάρης 1971), από τον σπουδαίο Γραμματολόγο των Ελληνικών Γραμμάτων μας,  Γιώργο Βαλέτα (από το 1939 έως το 1942 ήταν επιμελητής του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, [ΟΕΔΒ] και τμηματάρχης στη διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας. Το έργο του «Η ζωή, το έργο, η εποχή του Παπαδιαμάντη» βραβεύτηκε το 1938 από την Ακαδημία Αθηνών. Διοργάνωσε το «Διεθνές Συμπόσιο Αιγαίου» και από το 1975 μέχρι το 1985 πραγματοποίησε 10 συμπόσια, κάθε φορά σε διαφορετικό νησί του Αιγαίου. Από το 2004 στη Λέσβο διοργανώνεται στη μνήμη του Πανλεσβιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός και Εικαστικός Διαγωνισμός «Γιώργος Βαλέτας». Ήταν ιδρυτής και διευθυντής στο «Γραμματολογικό Κέντρο Νέου Ελληνισμού», ενώ ίδρυσε τη «Φιλολογική Στέγη Εφταλιώτη» το 1961, το «Μουσείο Εφταλιώτη» και την «Εταιρεία Αιολικών Μελετών».

Από το 1987 έως και σήμερα εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, άξιος συνεχιστής της πολιτιστικής ιστορίας του περιοδικού και της προσφοράς του στα νεοελληνικά γράμματα, είναι ο λογοτέχνης Κώστας Βαλέτας, γιος του Ιδρυτή του περιοδικού Γιώργου Βαλέτα. Ο Κώστας Βαλέτας έχει εκδώσει και δημοσιεύσει έως σήμερα 80 βιβλία (διηγήματα, δοκίμιο, μυθιστόρημα, θέατρο, μεταφράσεις, κριτική). Μεταφράστηκε σε είκοσι ξένες γλώσσες (ανάμεσά τους αγγλικά, ουκρανικά, τσέχικα, ιταλικά, ρωσικά, γαλλικά, αραβικά, γιαπωνέζικα, κινέζικα, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμάνικα, τουρκικά).  Τιμήθηκε με κρατικό βραβείο διηγήματος για το έργο του «Σινικό Τείχος». Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εξέδωσε τα περιοδικά «Στοχασμός» και «Αίμος», διευθύνει τα «Αιολικά Γράμματα» και είναι αντιπρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων».